Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 141 магистри и бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 61 са завършващите с успех над 5.50, а четирима са пълни отличници.

Тържеството бе открито декана на Философския факултет проф. дпсн Соня Карабельова, която отправи поздрав към всички в залата и заяви: „Днес, в дните около най-светлия български празник – празникът на българската книжовност, култура и език, за нас е привилегия и чест да връчим дипломите на завършващите студенти от бакалавърските и магистърските програми на Философския факултет. Факултетът, който е с 135-годишна традиция. Факултетът, в който се обучават най-добрите студенти в нашата страна“.

1-3

Проф. Карабельова подчерта, че денят е вълнуващ за всички – за преподавателите, за близките и приятелите, които ги подкрепяха през изминалите години. Обръщайки се към най-младите си колеги, тя отбеляза, че по време на обучението им преподаватели и студенти са вървели заедно, изкачвали са и върхове, преживявали са и спадове. Но въпреки това са успели да се справят заедно с предизвикателствата, пред които са били изправени.

1-19

И ето ни сега заедно с вас. Вие – изкачили поредния връх, постигнали поредната мечта. Този ден е успешен финал, но и ново начало, може би по пътя към поредната мечта“, отбеляза деканът на Философския факултет и изрази увереността на екипа на факултета, че абсолвентите ще вървят успешно по пътя към постигането на следващата мечта, към изкачването на поредния връх.

1-20

В словото си проф. Карабельова отбеляза, че в днешното динамично и непредсказуемо време със сигурност пътят на никого няма да е лесен. Но по време на обучението им никога не са им слагали розови очила. „Сигурни сме, че задълбочените знания, развитите умения по време на вашето следване в различните бакалавърски и магистърски програми на Философския факултет ще ви помогнат да преодолявате препятствията.

1-28

Срещата ни с вас през тези години беше привилегия за нас“, подчерта проф. Карабельова и обърна внимание, че завършващите студенти са успели да пълноценно да реализират високия си потенциал. Тя допълни, че именно реализацията на потенциала придава смисъл на живота.

1-9

От името на деканското ръководство и от свое име проф. Соня Карабельова поздрави абсолвентите и им пожела смело и неотклонно да следват мечтите си, да запазят вярата, любовта и проницателността – най-прекрасните чувства, които помагат да запазим оптимизма и надеждата. Тя призова абсолвентите да помнят, че готова рецепта за живеене, подходяща за всички случаи, няма. Най-големите и тежки проблеми не могат да бъдат решени, но могат да бъдат надживени.

1-8

Деканът на Философския факултет призова още завършващите студенти да приемат този ден като празник за своите родители, приятели и преподаватели и изрази увереност, че който и път да изберат занапред, ще защитят достойно името на Философския факултет и на университета.

1-13

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова. Тя заяви, че обичайно в тържествените речи се обръщаме към родителите в заключителната част, но днес ще обърне поредността и ще започне с тази благодарност, която дължат и преподавателите, и завършващите на семействата и родителите си.

1-23

Те винаги са опора и стимул, понякога и предизвикателство за себедоказване. Но преди всичко смисъл и символ на връзката между поколенията, на дълга пред род и традиция, на обещанието, че утрешният свят ще бъде осмислен, предвиден, предначертан в името на доброто и човечността“, каза проф. Божанкова и допълни, че на това са ги учили родителите, на това са ги учили и университетските преподаватели.

1-14

Тя припомни за многобройните срещи в аудиториите, за многобройните дискусии и теми, разисквани в часовете, и призова завършващите да имат силата и смелостта да понесат своята част от отговорността за държавата, обществото, за народа ни и бъдещето, но също и за семейството и за дома си. И първо и преди всичко – отговорност за своите решения.

1-11

Проф. Божанкова увери най-младите си колеги, че когато и да решат, могат да се завръщат в своята Алма матер, ако имат нужда от съвет или препоръка, от ново знание или следваща кариерна стъпка. Тя ги призова да не спират да вървят уверено към целите си. На противоречията в околния свят да отговорят с настойчив опит да ги осмислят и преодолеят, на трудностите да се противопоставят с трудолюбие и воля за успех. С тези думи проф. Ренета Божанкова обяви випуск 2023 г. на Философския факултет за завършил и пожела на абсолвентите на добър час.

1-21

Празникът продължи с връчване на дипломите.

1-24
1-25