Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Факултета по педагогика

   
Завърши випуск 2023 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 200 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 абсолвенти, осем от тях са пълни отличници.

Деканът на Факултета по педагогика доц. Ваня Божилова посочи, че това е празник за факултета, който събира всички заедно в година на много чествания – 135 години Софийски университет, 100 години специалност „Педагогика“ 15 години специалност „Неформално образование“, 10 години от издаването на първото научно списание за социална работа – всяко едно от тази събития е свързано с историята на Факултета по педагогика и неговите специалности.

1

По думите й всяка от специалностите намира своето естествено продължение в магистърските програми на Факултета, които не спират да се развиват и да привличат специалисти от практиката.

7

„Ноември 2023 г. – още един випуск е измина своя академичен път. А в края на всеки път има по един олтар, издигнат от тези, които вече са извървели пътя. По пътя ние заедно с вас научихме, че всеки заслужава уважение за мъдростта, която носи в себе си, че знанието се разкрива най-неочаквано, че човек може да добие знание и пак да бъде далеч от истината“, отбеляза доц. Божилова и призова колегите си да бъдат учтиви като уважават другите, да бъдат смели като правят това, което е справедливо, да бъдат искрени като изразяват себе си без да крият своите мисли, да бъдат честни като държат на думите си, да бъдат скромни и да говорят за себе си без суетност, да бъдат приятели.

5

„Искрено се надявам, че Факултетът по педагогика е мястото, на което сте намерили приятели и пътят ви продължава напред“, каза доц. Божилова. Деканът призова абсолвентите да бъдат отговорни, да живеят с любов, чест, ценности, вяра и им пожела успех.

16

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки от името на ректорското ръководство и от свое име. Той заяви, че за него е чест и удоволствие да присъства на събитието, защото именно в такива дни се осмисля труда от работата на преподавателите в университета и на усилията на завършващите.

15

„Ако ние сме си свършили работата като преподаватели, ще сте разбрали, че оттук нататък следва вашият истински път – сами да се борите за знанията, сами да се борите за доброто, сами да променяте обществото и да го превръщате в това, което искате да бъде“, каза проф. Вълчев, обръщайки се към дипломантите. В словото си той обърна внимание на сложните времена, в които живеем, на заобикалящите ни отвсякъде фалшиви новини и призова абсолвентите си да не вярват на всичко, което намират в телефоните си – това не е истинският свят.

8

Проф. Вълчев отправи апел към най-младите си колеги да отворят сетивата си – да бъдат критични, да не вярват, че успехът идва бързо и лесно и че веднага ще намерят мечтаната позиция в бъдещата си реализация. „Ако отворите сетивата си, ако премисляте всичко с разума си, ще изградите вашата истинска представа за света. И тогава ще бъдете много по-уверени, вървейки напред“, каза заместник-ректорът. Той призова още абсолвентите да не жалят сърцата си, да отдават силите си да се посветят на каузата, на която са решили да следват в живота си, всичко постепенно ще си дойде на мястото.

11

Проф. Вълчев обърна внимание върху силата на приятелството, състрадателността, усещането за общност, усещането за каузи, около които можем да се обединим. Той пожела на дипломантите да мечтаят смело, дръзновено, но да не допускат мечтите им да се превърнат в химери, защото ще станат техни пленници. Заместник - ректорът им пожела да бъдат дръзки, но не и безразсъдни.

Вие ще имате възможността да работите с най-крехката тъкан на нашето общество. Ако днес сте недоволни от много неща в обществения ни живот, помнете, че оттук насетне вие носите отговорност заедно с нас какъв ще бъде утрешният свят“, каза още проф. Вълчев. Накрая той ги призова да не отлагат срещата с чудото на живота – да създават семейства и деца, това е смисълът на живота, това надделява над разрухата, над деградацията на едно общество. Проф. Вълчев призова абсолвентите в този ден да си спомнят за подкрепата, която са получили от своите семейства по време на следването си.

6

Накрая той заяви, че от днес нататък завършващите стават завинаги част от колегията на Софийския университет и ги призова да помнят, че неговите врати винаги ще бъдат отворени за тях. Проф. Вълчев обяви випуск 2023 г. на Факултета по педагогика за завършил.

В празничния ден поздрав поднесоха и представители на абсолвентите.

17

Представител на завършващите специалност „Педагогика“ бе Биляна Борисова, която припомни началото на тяхното следване, когато мнозина не са били сигурни дали искат да станат учители. Но заедно, минаващи през трудни и весели моменти, осъзнала едно – че са се събрали на едно място, водени от желанието си да направят света едно по-добро място. И могат да постигнат това, работейки с децата, като ги възпитават и им показват правилния път. Биляна Борисова благодари на преподавателите си за тяхната взискателност, за това, че са ги научили на критично мислене, да се обосновават, да учат и да знаят. На колегите си пожела да не спират да следват сърцето си и своята мисия.

18

От името на специалност „Социални дейности“ приветствие отправи Цветелина Иванова, която заяви, че през годините, прекарани в университета, се е убедила, че истинската сила на социалните работници е в техните способности да възстановяват вярата в човешката доброта и неспирно да я търсят. Тя допълни, че полученото образование ги е подготвило не само за професионалните предизвикателства, но ги е насочило към вярата, че всяко едно действие, основано на разбирателство и емпатия, има потенциал да промени света. „Този път беше повече от развиване на знания и умения. Беше средство да открием себе си в контекста на помагащата професия. Той ни помогна да се научаваме как да слушаме, разбираме и подкрепяме тези, които имат нужда от нашата помощ, за да може в последствие да си помогнат сами“, каза още Цветелина Иванова и допълни, че изучаването на социални дейности не е само специалност, а призвание. Тя благодари за подкрепата на своите преподаватели и близки.

19

Абсолвентът от специалност „Неформално образование“ Владимир Чулев посочи, че в живота ни има малко моменти, в които от една страна да имаме възможност да се насладим на резултата на положените усилия и от друга страна – да изберем една от десетките врати, които се отварят пред нас. Той подчерта, че образованието, получено в най-престижния университет в България, им дава самочувствие, защото им е дало повече отколкото на техни колеги от други университети. „Работата както в социалната, така и в образователната сфера е призвание“, отбеляза Чулев и посочи, че сред всички предизвикателства в професионално отношение през последните години е открил, че е най-важно това, което правят да им носи радост и удовлетворение. Той призова колегите си да не спират да се развиват, предизвикват и да бъдат себе си.

20

От името на завършващите магистърските програми на Факултета по педагогика приветствие отправи Александра Горгошинова. Според нея положените усилия не са били напразно, а да бъдеш образован е привилегия. Тя изрази благодарност от името на всички абсолвенти към преподавателите и служителите във факултета, както и на семействата им за огромната подкрепа. Александра заяви още, че завършвайки магистърската програма „Съвременни образователни технологии“, е успяла да се докосне до изключително позитивни и отлично подготвени професионалисти, които са разкрили в нея нов свят към знанието. Тя пожела на преподавателите си успех в мисията им да изграждат истински личности, от които се нуждае обществото ни днес. „Нека всички бъдем творци и създатели на човешкия дух“, каза още Александра и честити дипломирането на колегите си.

21

Празничната церемония продължи с церемония по връчването на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента на проф. д-р Лиляна Стракова . Тя получи отличието от проф. д-р Георги Вълчев за цялостната си преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

Проф. Стракова заяви, че за нея е изключителна чест да приеме наградата. Тя благодари на цялото ректорско ръководство за оказаната чест, на деканското ръководство и на колегите си от Факултетния съвет и цялата общност и специално на колегите от катедра „Социална работа“, които са я номинирали за наградата.

22

„Колеги, през всичките тези близо 40 години, заедно с редовната ми докторантура, съм се отнасяла с огромно уважение и признателност към нашите колеги предци, професорите по педагогика, които са поставили началото на едно свято дело – създаването на специалност педагогика преди сто години, след това и създаването на Факултета по педагогика“, каза проф. Стракова и допълни, че през годините това дело е продължено с много любов, сили и енергия от колегията на Факултета по педагогика.

14

Проф. Стракова подчерта, че най-голямо вдъхновение е черпила от студентите и най-голямо удовлетворение е когато те вървят напред, споделят ценностите, които всички са сформирали заедно през изминалите десетилетия. „Убедена съм, че това, което е създадено, запалено от нашите предци преди толкова години, е в сигурни ръце. Непоправим оптимист съм за бъдещето, гледайки вашите очи, знаейки как сте усвоявали знания и как сте ги споделяли през годините с нас“, каза проф. Стракова на абсолвентите и им пожела с успех да следват пътя си.

12

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

24
25
26