Начало / Новини / Новини и събития / Успешно представяне на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика

   
Успешно представяне на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” за втора поредна година беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 17-19 май 2024 г. в град Бургас. От 1974 година тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Студентите от Софийския университет Антъни Господинов, Любен Балтаджиев и Петър Петров от Факултета по математика и информатика спечелиха единствените златни медали в група А с максимален резултат.

В група В Евгени Кирилов и Катя Николова от Стопанския факултет също спечелиха златни медали. Сребърни медали спечелиха Кристиян Гърчев, Калоян Цветков, Ивайла Радкова и Калоян Захариев от Факултета по математика и информатика (група А), както и Альона Онишенко и Самуел Младенов от Стопанския факултет (група В) и Петя Чиликова от Геолого-географския факултет (група В). С бронзови медали останаха Виолета Кастрева, Гергана Гочева, Тодор Кунчев, Румен Михов, Симеон Гачев, Мартин Кузманов, Александър Янев, Иван Пицорно, Константин Дунков, Радослав Мирчев и Катерина Ставрева от Факултета по математика и информатика (група А) и Ивет Анева и Славена Дудренова от Стопанския факултет (група В).

1-Тримата със златни медали и максимален резултат

Единствените златни медалисти в група А с максимален резултат

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България . Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи. Тази година олимпиадата бе част от официалните събития по повод 135-годишнината на Факултета по математика и информатика и се проведе с любезното съдействие на Филиала на Софийския университет в град Бургас. За втора поредна година броят на участниците е рекорден за цялата история на състезанието.

Събитието беше официално открито от проф. д-р Мая Стоянова – декан на Факултета по математика и информатика и председател на Организационния комитет, г-н Михаил Ненов – зам. кмет на Община Бургас и проф- д-р Стоян Шишков – зам.-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Приветствие към участниците бе изпратено от проф. д-р Георги Вълчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски.

В състезанието участваха 103 студенти от 14 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в зависимост от професионалното им направление.

В индивидуалното класиране в трите групи бяха раздадени общо 11 златни, 22 сребърни и 34 бронзови медала в трите групи.

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието.

В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика отново спечелиха призовите места.

Трите отбора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет заеха първите три места в отборното класиране, а Софийският университет е първи в класирането по висши училища.

1-FMI

Факултет по математика и информатика

Студентите от Факултета по математика и информатика на Алма матер завоюваха 18 медала. Единствените златни медалисти в групата са Антъни Господинов, Любен Балтаджиев и Петър Петров с максимален резултат. Сребърни медали получиха Кристиян Гърчев, Калоян Цветков, Ивайла Радкова и Калоян Захариев, а с бронз бяха отличени Виолета Кастрева, Гергана Гочева, Тодор Кунчев, Румен Михов, Симеон Гачев, Мартин Кузманов, Александър Янев, Иван Пицорно, Константин Дунков, Радослав Мирчев и Катерина Ставрева.

Отборите на ФМИ са подготвяни и ръководени от доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Първан Първанов, и ас. Емилиян Рогачев.

В група В на икономическите специалности студентите от Стопанския факултет и Геолого-географския факултет на Софийския университет също се представиха отлично. Отборът на зае 1 място в отборното класиране. Софийският университет е първи в класирането по висши училища.

1-СтФ

Стопански факултет

Студентите от Стопанския факултет завоюваха 6 медала. Златен медал спечелиха Евгени Кирилов (абсолютен победител в група В) и Катя Николова. Сребърни медали получиха Альона Онишенко и Самуел Младенов, а с бронз бяха отличени Ивет Анева и Славена Дудренова.

1-Петя Чиликова ГГФ

При първото участие на студент от Геолого-географския факултет има спечелено отличие. Петя Чиликова спечели сребърен медал в група В на НСОМ 2024.

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев, Вая Ракидзи и Данаил Гушев.

Официалното класиране на НСОМ’2024 можете да видите тук.

1-Отбор на СУ - първо място по Висши училища - група В

Отбор на СУ - първо място по висши училища - група В

По всеобщото мнение на участниците това е най-добре организираната НСОМ в нейната история. Домакин на следващата олимпиада през 2025 година ще е Русенският университет.

Отбор на СУ - първо място по отбори - група В

Отбор на СУ - първо място по отбори - група В