Начало / Новини / Новини и събития / Световният ден на околната среда бе отбелязан в Университетската ботаническа градина в Балчик

   
Световният ден на околната среда бе отбелязан в Университетската ботаническа градина в Балчик

По инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик на 5 юни 2024 г. бе отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието бе организирано съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Община Балчик и в него участваха ректорът проф. Георги Вълчев, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и на местните власти, преподаватели и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ученици от региона.

Световния ден на околната среда се отбелязва от 1973 г. и има за цел да постави фокус и да насърчи инициативи и усилия, свързани с опазването на природата. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята.“

N97A0431

Снимки: Прессекретариат на президента на Репубика България

Президентът Румен Радев поздрави участниците в събитието и подчерта, че нашето отношение към природата е олицетворение на отношението към собственото ни бъдеще. Човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата.

4H4A0283

„България има невероятна природа и най-малкото, което можем да направим, е да я опазим от замърсяване“, каза президентът Радев. Държавният глава напомни също така, че природните ресурси на планетата са ограничени и това изисква много по-внимателно отношение към тяхното използване.

N97A0455

В Божествена градина на Университетската ботаническа градина Балчик президентът Румен Радев, ректорът проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Балчик Николай Ангелов засадиха три фиданки от вида бяла бреза (Betula pendula ‘Golden Obelisk’).

N97A0458
IMG_6524

Президентът поднесе венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, създател на Университетската ботаническа градина в гр. Балчик в знак на почит и уважение към делото му.

IMG_6414
1
DSC_1825_редакция

В края на тържеството по случай Световния ден на околната среда президентът вписа своите впечатления и пожелания към Университетска ботаническа градина Балчик в официалната книга.

N97A0456
IMG_6475

Тържеството продължи с кратък рецитал на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Балчик на тема „Да опазим околната среда“, а Духовият оркестър на Военноморските сили изпълни химна на Република България.

IMG_6530