Начало / Новини / Новини и събития / Среща с алумни общността по повод 50-годишнината на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Среща с алумни общността по повод 50-годишнината на Факултета по журналистика и масова комуникация

Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 50-тата годишнина от създаването си със среща на завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история. Събитието е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

Събитието се проведе в Алма Магна на факултета и бе открито от декана проф. д-р Веселина Вълканова, която се обърна към присъстващите с думите: „Скъпи колеги и приятели. Това обобщение включва всички и казва много. На първо място е знак на най-искрено уважение към толкова ярки индивидуалности – доказани в различни области професионалисти, студенти, преподаватели, приятели“.

2

Тя изрази своята радост и удовлетвореност да види такова внушително множество авторитетни колеги и приятели, сред които доайени в професионалната наука и практика, едни от най-респектиращите обществени гласове, публично разпознаваеми и високо оценявани личности: „От изкушението днес да изреждам имена ме спира само радостният факт, че тези имена са забележително много. Така, както многобройни са и достойните ни колеги, чиято светла следа и заслуги помним с признателност“.

Проф. Вълканова посочи, че сградата на факултета и нейните духовни измерения са общия дом, в който всички са получили своите първи професионални уроци, в който са се запознали с много хора, с които са работили и ще работят заедно, където са намерили безценни приятели, които продължават и до днес: „Всички сме у дома си тук! Именно за нашия факултет и университет изразът „Алма матер“ - Майка-кърмилница, не е случаен. Защото именно тук сме научили важни уроци, тук сме формирали идеи, професионални виждания, умения - в аудиториите, в приятелските компании, в свободното общуване с колеги, приятели, преподаватели“.

3

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация посочи, че с колегите й гледат с много респект и удовлетворение назад към постиженията на десетките учени и преподаватели, на хилядите випускници на Факултета, които през изминалите вече повече от седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и държаха високо професионалните стандарти на журналистиката и медиите. По думите на проф. Вълканова безспорно журналистиката се е утвърдила като сериозна академична дисциплина, не е останала просто следдипломно, практическо, професионално обучение. Според нея причините са ясни - растат отговорностите и предизвикателствата пред професията, за практикуването ѝ се изисква все по-добро образование, а хората, ангажирани с професията, са натоварени с отговорности, сякаш по-големи от отговорностите към другите професии. Тя посочи, че във Факултета вече има и нови специалности.

„Благодаря на всички преподаватели по журналистика, които през тези седем десетилетия дадоха енергия на специалността, обучиха стотици студенти, докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, със своите изследвания, научни трудове и монографии развиха едно важно научно поле - комуникациионната наука, изследванията по медии и обществени комуникации. Благодаря на всички студенти за протегнатата ръка към преподавателите и факултета - от първия випуск на академичната 1952/1953 година, до тазгодишния випуск, който преди дни получи своите дипломи“, каза проф. Вълканова.

6

Тя посочи още, че в този празничен ден предлага всички да направим стъпка, която би могла да ни консолидира около стабилна професионална платформа и обяви учредяването на Клуб на възпитаниците и приятелите на Факултета по журналистика и масова комуникация. По думите й общността вече съществува, тя живее чрез всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели и всекидневните им проекти. Проф. Вълканова посочи, че клубът вече придобива и реални измерения, вече са се регистрирани повече от 200 колеги. Желаещите ще могат да се регистрират, а впоследствие - да предприемат съвместни инициативи в областта на медиите, журналистиката, връзките с обществеността и рекламата, медийния мениджмънт и книгоиздаването.

„Тук е мястото да подчертая, че безценният опит, познания и постижения на личностите-емблеми за академичната теория и обичани от поколения студенти преподаватели, както и на доказаните в журналистическата практика, не трябва да присъстват само в нашия и в националния академичен и медиен летопис, в научните издания и учебниците, в благодарствените думи по време на чествания. Надявам се опитът и познанията, които Вие притежавате, да са активна сплав за общността ни и енергия по пътя на мисията ни, наречена „журналистика”, отбеляза деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация.

5

Проф. Вълканова припомни, че образованието и отстояването на свободното слово са сред най-важните ценности на съвременното ни общество, на които дължим всекидневни, обединени усилия. Тя изтъкна, че студентите имат нужда от по-мотивиращи програми на ангажираност със средата и света, с професионалните стандарти, универсалност на уменията. „Всички имаме отговорност пред тях, те са бъдещите журналисти и комуникационни специалисти на България. Да им помогнем не просто да се впишат в средата, а да я променят към добро. Да си помогнем да имаме повече от доброто - повече силни, обективни медии. Такъв е смисълът на всички Клубове на випускниците навсякъде по света – да събират, обединяват колеги и приятели, да подпомагат студентите и образованието, да свързват общността. Надявам се хората, които сме посветили професионалния си живот на медиите, да говорим и да се подкрепяме, да споделяме и да общуваме. Този ден е за всички Вас, за всички нас, защото и аз съм една от Вас. Честит празник, скъпи колеги и приятели!“, каза в заключение проф. Веселина Вълканова.

12

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д.ик. н. Соня Милева поднесе своите поздравления от името на ректора проф. Георги Вълчев и ректорското ръководство. Тя посочи, че именно в мандата на проф. Вълчев е бил създаден оглавяваният от нея ресор – връзки с работодатели, кариерно развитие, алумни, и изтъкна колко е щастлива да присъства на формалния акт на конституирането на този клуб. Тя посочи, че алумни общността е едно естествено допълнение на това, което се прави в Софийския университет – валидация на качеството на постиженията.

13

„Огледално на научно-изследователската част на Софийския университет, а именно подготовката на студенти, е и допълнението с алумни общността – тези, които вече са се доказали, които са пример и които било като гост-лектори, участия, научни проекти или просто като работодатели на новото попълнение студенти, вървим ръка за ръка и всъщност даваме устоите на това, което за нас е качество на образованието в областта на журналистиката“, посочи проф. Милева и пожела на добър час на Факултета по журналистика и масова комуникация и алумни клуба.

10

Журналистът от Българската национална телевизия Бойко Василев също отправи поздрав към аудиторията и отбеляза, че никога не се е оправдал, че е завършил Факултета по журналистика и масова комуникация и никога не се е чувствал виновен, а напротив на всички е казвал: „Нашият факултет не е попречил на никого да стане добър журналист, а и много други неща“. Той посочи, че една от големите злоупотреби с журналистите я вършат хора, които са в професията, но в името на нещо друго, а не в името на истината, в нея са в името на някаква кариера и да взимат пари „под масата“ или най-малкото да имат това желание от първо лице единствено число да кажеш какво мислят те самите, а не хората, на които дават думата.

17

„Голямото предимство за мен е, че завърших Факултета по журналистика и масова комуникация и заедно с моите колеги още тогава разбрахме, че така не се прави“, подчерта Бойко Василев и добави, че е важно да знаеш къде е чертата, къде е границата. На второ място той посочи, че комуникацията, отношението към истината и отношението към факта – това е най-важното нещо днес, но и основен въпрос на бъдещето. В заключение Бойко Василев отбеляза, че най-важното е научил в аудиториите на Факултета по журналистика и масова комуникация, където с колегите му са се научили на културата на разговора, да спорят и да уважават гледната точка на другия.

21

От името на студентите поздрав поднесе Петър Желев от трети курс в специалност „Журналистика“. „Думите – на тях се учим тук. Какво да кажем, как да го кажем, защо да го кажем, понякога и какво да не кажем. Днес реших да Ви поздравя за направения избор – да казвате. Да говорите чрез клавиатура, зад компютър, зад камера и микрофон, зад диктофон, зад другата, зад по-важната личност“, каза Петър Желев. Той благодари за самоотвержеността на всички свои колеги, работещи в сферата на журналистиката, връзките с обществеността, книгоиздаването, комуникационния мениджмънт и изрази своето възхищение от работата им. В изказването си Петър Желев отбеляза, че Клубът на възпитаниците и приятелите на Факултета по журналистика и масова комуникация е част от решението за липсата на професионална медийна гилдия. В заключение Петър Желев пожела на присъстващите да празнуват думите и хората зад тях.

16

По време на срещата приветствия към аудиторията отправиха още заместник-генералният директор на Българската телеграфна агенция Евгения Друмева и директорът на онлайн изданието на "24 часа'' Данка Василева.

Предстоят поредица от чествания, с които Факултетът по журналистика и масова комуникация ще отбележи половинвековното си съществуване. В навечерието на 24 май и на 50-годишния юбилей Студентската телевизия "Алма Матер" подготви филм за ФЖМК, в който деканът проф. д-р Веселина Вълканова разказва за миналото, настоящето и плановете за бъдещето на факултета, като част от поредицата ''УниверситетЪТ''.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":