Начало / Новини / Новини и събития / С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

   
С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 892 кандидат-студенти.

Кандидат-студенти изтеглиха вариант № 2 на теста в компонент 1 на изпита и вариант 2 в компонент 2: 1. Храносмилателни органи в коремната кухина на човек - функция, ензими, схема с означения; 2. Роля и устройство на митохондрий - схема с означения; 3. Транслация - значение, механизъм, схема с обяснения; 4. Инфекциозни заболявания, предавани по полов път - поне 4 примера с кратко описание на причините, симптомите и профилактиката.

Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват за специалност „Медицина“.

1-1

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова приветства кандидат-студентите от името на ректорското ръководство и изрази увереността си, че кандидатите ще дадат всичко от себе си, защото са решили, че искат да бъдат студенти в Софийския университет.

2-2

Председатели на изпитните комисии са доц. Вяра Маматаркова от Биологическия факултет и проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет. Те също поздравиха кандидат-студентите за явяването им на изпита и пожелаха успех на всички.

3-3

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в следните специалности: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Оптометрия“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“.

4-4

С успешно издържани изпити по биология и по химия може да се кандидатства за специалност „Фармация“.

С успешно издържани изпити по биология (компонент 1 и компонент 2) и по химия (компонент 1 и компонент 2) може да се кандидатства за специалност „Медицина“.