Начало / Новини / Новини и събития / Проф. дфн Амелия Личева е поредният гост на студентското предаване „Университетът“ на Телевизия „Алма Матер“

   
Проф. дфн Амелия Личева е поредният гост на студентското предаване „Университетът“ на Телевизия „Алма Матер“

Проф. дфн Амелия Личева - декан на Факултета по славянски филологии – разказа за многообразието от специалности и възможности за развитие и реализация на студентите от ръководения от нея факултет.

Проф. Личева разби популярния мит, че образованието, което дава Факултетът по славянски филологии, ограничава избора на завършващите до сферата на образованието и учителската професия. Тя наблегна на факта, че за разлика от подобни факултети в други висши училища – в Софийския университет са запазили основен фокус върху чистата филология, езика и литературата, за да предложат висококачествено образование, с което всеки един хуманитарист да може да обяснява пълноценно и многостранно света, в който живеем и да се реализира в най-различни области на обществения живот.

Разговорът в студиото на телевизия „Алма Матер“ разкри интересни аспекти от активната дейност на факултета в посока на осигуряване на разнообразни възможности за студентите, докторантите и преподавателите, в това число включване в научни проекти, международен обмен, участия в престижни форуми и инициативи и много други.

1-1

Специално внимание деканът отделя на специализираните стажове, осигурени за студентите от страна на факултета: от традиционните – в училищата, през стажове във водещите издателски къщи и национални културни институции до такива в Министерството на външните работи и културните центрове на различните държави в България.

Водещата не пропусна и въпроса за навлизането на изкуствения интелект, особено в областите, свързани с филология и литература и проф. Личева представи интересно лично виждане, което си заслужава да се чуе в предаването.

Както във всеки епизод на „УниверситеЪТ“, студентите от екипа предварително посещават факултета и с помощта на свои колеги заснемат интересни репортажи, които са включени в предаванията. Целта на тези репортажи е да се покаже студентската гледна точка и да се разкрият някои „тайни“ на факултета, които са малко известни или дори непознати за бъдещите кандидат-студенти и за широката зрителска аудиторията. В четвъртия епизод на предаването домакините от Факултета по славянски филологии споделят с водещата различни интересни информации и факти за живота във факултета.

Но безспорно най-забележителни са кадрите и разказа от автентично-запазения от 1932 година първи кабинет на първия ректор на Софийския университет Александър Теодоров – Балан. Не го пропускайте, защото няма къде другаде да го видите!

„Структурата на предаването, която освен разговор в студиото включва и заснемането на предварителния репортаж ни позволява да надникнем в най-интересните и любопитни кътчета на различните факултети на Софийския университет“, каза Деница Калоянова – един от водещите на „УниверситетЪТ“. „За нас, разбира се, е вълнуваща първата ни среща с деканите на отделните факултети, но за да се подготвим за предаването и за репортажа, на нас ни се налага доста сериозно да почетем, да се поровим в различни източници на информации и да разговаряме с колеги и интересни личности свързани със съответния факултет, което ни обогатява и ни създава нови контакти и приятелства“, добавя водещата - студентка в първи курс, специалност „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Поредният брой на предаването може да се гледа на сайта на телевизия „Алма Матер“.

За телевизията:

„Алма Матер“ ТВ е студентска телевизия към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за култура, образование и младежки предавания със статут на „национална обществена телевизия“ в България.

Излъчва се в Интернет на www.amtv.bg, а отделните предавания могат да се гледат в YouTube-канала на телевизията на https://www.youtube.com/@TVAlmaMaterBG.

Повече за Факултета по славянски филологии, можете да прочетете тук.