Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Мира Маркова – декан на Историческия факултет, отговаря на въпросите на студентите в поредното издание на студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

   
Проф. д-р Мира Маркова – декан на Историческия факултет, отговаря на въпросите на студентите в поредното издание на студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

Проф. д- р Мира Маркова - Декан на Историческия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, дава обстойно интервю в студиото на телевизия „Алма Матер“, в което разказва за историята, настоящето и бъдещето на факултета.

Именно Историческият е най-първият и най-стар факултет на Софийския университет и не само дава всеобхватно и задълбочено образование на студентите, но и пише историята на Университета.

Самата проф. Маркова е и възпитаник, и преподавател, и – понастоящем – декан на факултета и животът й е свързан с него. „Аз съм наистина университетски човек“, казва тя за себе си и повежда аудиторията в един увлекателен разказ за миналото, настоящето и бъдещето на факултета. Гордее се с това, че през годините тя и нейните предшественици са успели да запазят духа на първо-основателите, който се е пренесъл и в целия университет, съхранявайки най-важните ценности – свобода, равнопоставеност, толерантност и най-високото ниво на преподавателите, докторантите и асистентите.

За незапознатата аудитория е изключително интересен прегледът, който проф. Маркова прави на многообразието от специалности и възможности, предлагани във факултета – от история, през археология, етнология, архивистика и документалистика, до хебраистика и много други.

В репортажа, заснет от студентския екип на предаването, най-интересни са разказите на състуденти от Историческия факултет за вълнуващите и обогатяващи летни стажове и възможностите за опознаване на чужди истории и култури чрез програма „Еразъм“.

1-100

Аудиторията разбира също – от представител на Студентския съвет – за периодично провеждане на инициативата за „настолни игри“, която служи за подобряване на комуникацията между студентите от Историческия факултет и вече се е разпространила и в други факултети на Университета.

На един от най-съществените за бъдещите кандидат-студенти и дипломанти въпроси, свързан с бъдещата им реализация, проф. Маркова дава обстоен отговор. От една страна, изучаването на българската история – в различните й аспекти – помага за изграждането на личността на всеки един от нас и възпитава най-важните за гражданското общество ценности като национална гордост и самочувствие. От друга страна, задълбоченото познаване на историческите процеси в Европа и на Балканите, довели европейските народи до съвременното им ниво на развитие, е от съществено значение за разбирането на сложния свят, в който живеем и трябва ежедневно да се ориентираме.

1-101

По този начин, проф. Маркова успява не само неусетно и увлекателно да представи най-съществените акценти в образователната програма на факултета, но и да обрисува многообразието от възможности за реализация пред бъдещите дипломанти. Запитана от водещата за по-конкретни примери, проф. Маркова не се колебае да започне с това, че сме имали дори президент, който се е дипломирал в Историческия факултет.

Един от интересните акценти в интервюто е разказът за научните мрежи. Проф. Маркова обяснява функционирането на тези мрежи като една модерна форма на сътрудничество между университети от различни държави, както и за тяхното практическо значение като например борбата с фалшификатите на археологически артефакти.

„Предаването се радва на засилен интерес както от страна на студентите, участващи в реализацията му, така и от ръководствата на отделните факултети и звена на Университета“, споделя Цветелина Бенчева – административен директор на „Алма Матер“ ТВ. „Понякога срещаме сериозни предизвикателства с координацията на екипите и участниците, особено в периодите на изпитни сесии, но ентусиазмът и желанието на всички да представят пред аудиторията интересна и полезна информация ни помага да преодоляваме трудностите“, добавя Бенчева.

Поредният брой на предаването може да се гледа на сайта на телевизия „Алма Матер“.

За телевизията:

„Алма Матер“ ТВ е студентска телевизия към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за култура, образование и младежки предавания със статут на „национална обществена телевизия“ в България.

Излъчва се в Интернет на www.amtv.bg , а отделните предавания могат да се гледат в YouTube-канала на телевизията на https://www.youtube.com/@TVAlmaMaterBG .

Повече за Историческия факултет можете да прочетете тук.