Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на студентска книга за бежанците

   
Премиера на студентска книга за бежанците

Близо двеста души посетиха Литературния клуб „Перото“, за да участват в представянето на студентската книга „Отвъд преградите“. Премиерата, организирана от Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, се проведе на 3 юни 2019 г. и беше част от програмата на Майските дни на културата на Софийския университет.

„Отвъд преградите“ показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците. В книгата оживяват своеобразните изповеди на хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия. Студентският сборник разказва и за българите, за които подкрепата на бежанците е призвание, професия и кауза.

1

Книгата е създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс. Тяхно дело са не само текстовете, но и цялата издателска подготовка, извършена в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател ас. Георги Александров.

4

Деканът проф. Теодора Петрова и заместник-деканът доц. Ефрем Ефремов поздравиха студентите за резултата от техния труд. Представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН Матайс льо Рут говори за съпричастността, която студентите са изразили чрез своята книга. Социологът Антоний Гълъбов изказа убеждението си, че „Отвъд преградите“ ще допринесе за промяна на отрицателните нагласи към мигрантите.

2

Сред гостите на премиерата бяха много от героите на книгата – както бежанци, така и хора, които им помагат да намерят тук своята втора родина. Мишел Марта от сирийския град Алепо развълнува присъстващите с емоционалните си думи за добрия прием, който е намерила в България.

3
5

Репортаж на телевизия "Алма матер":