Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на тема: „Демографски рискове и предизвикателства пред България“. Принос към Доклада „ (не?)победими пандемии“

   
Представяне на тема: „Демографски рискове и предизвикателства пред България“. Принос към Доклада „ (не?)победими пандемии“

В Конферентната зала в Ректората доц. д-р Георги Бърдаров представи доклада си „Походи за ограничаване на демографските рискове и предизвикателства пред България чрез подобряване на здравния статус, качеството и продължителността на живота на населението в активна възраст“.

Събитието бе открито от Гергана Паси – основател и президент на ПанЕвропа България. На него присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, Николай Василев, вицепремиер на България в периода 2001-2005 г., деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов, Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, представители на академичните среди, на гражданското общество, на медиите, студенти и гости.

4

Гергана Паси заяви, че е изключително радостна, че две години, след като ПанЕвропа излезе с доклада „(не?)победими пандемии“, предизвикан от не особено положителната новина, свързана със статистиката, с която България напусна ковид пандемията, днес могат да се похвалят с разширяване на темите в този доклад и с разширяване на авторите-гости в техния първоначален състав.

7

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев отправи своя поздрав и заяви, че е изключително щастлив, че университетът отново става място, където да се обедини академичният капацитет на цялата страна по важни за държавата ни проблеми. „Знаете, че битката на 21 век всъщност ще бъде битката за човешки ресурси. Демографията е изключително сложна тема, с изключително трудни процеси, а комплексният характер на мерките, които трябва да бъдат предприемани, е безспорен“, заяви проф. Вълчев.

2

Той увери аудиторията, че Софийският университет винаги ще протяга ръка към подобни теми, защото ако не ангажираме експертния потенциал на нацията в тази посока, трудно бихме вървели успешно напред като общество. Проф. Вълчев изрази надеждата си, че днешната среща ще посочи важни пътища, ще даде добри идеи, ще очертае комплексния характер на проблема и затова винаги ще бъде търсено партньорството на останалите висши училища в страната. „Никой сам не е пророк. Тогава, когато събираме експертния потенциал, може да се надяваме на добри решения“, каза заключение проф. Вълчев и изрази надеждата си политиците да извлекат много положителни неща от подобен тип прояви и пожела на добър час.

9

Доц. Георги Бърдаров изрази радостта си, че събитието се провежда именно в Софийския университет и посочи, че се е занимавал с различни неща, но винаги в медиите и на различни събития казва, че е преподавател в Алма матер. По думите му от всички неща, които е постигнал в живота си, това е най-големият му успех и се гордее с него.

3

Доц. Бърдаров отбеляза, че темата на събитието е изключително важна, актуална и интересна. Той отправи своята благодарност към Гергана Паси за възможността да бъде част от този блестящ екип от учени. Той посочи, че е радетел на свободната воля и застъпник на демокрацията, но и на традициите и ценностите, които носи всеки народ. По думите му в доклада става въпрос преди всичко за здравето, здравословния начин на живот, за справянето с някои вредни навици, влияещи на смъртността. Според доц. Бърдаров можем да намерим начин за редуциране на вредните ефекти и той е свързан с образование, информираност, здравословен начин на живот, вяра в алтернативи, които са научнообосновани. Дигиталната зависимост е актуален проблем, който влияе на физиката и психиката, посочи доц. Бърдаров.

11

Темата за демографията беше основен акцент в изказването му и той даде примери с редица инициативи, които са посветени на този въпрос. Доц. Бърдаров представи презентация, в която посочи каква е реалната картина, какви са заблудите, които ни пречат да вземем адекватните мерки в тази ситуация и какви са решенията.

След представянето на доклада се състоя и дискусия на тема „Съвременни подходи за намаляване на вредите от най-разпространените рискови фактори за здравето на населението като ключова мярка за устойчиво справяне с демографските предизвикателства“.