Начало / Новини / Новини и събития / Представено бе монументалното изследване Атлас „Пинокио“

   
Представено бе монументалното изследване Атлас „Пинокио“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя предпремиерата на Атлас „Пинокио“. Изданието бе представено от проф. Джовани Капеки – създател на проекта и преподавател в Университета за чужденци в Перуджа, и гл. ас. д-р Радея Гешева от специалност „Италианска филология“ на Факултета по класически и нови филологии, автор на главата за литературния образ на Пинокио в България.

Атлас „Пинокио“ се публикува от престижния Институт на италианската енциклопедия „Трекани“ и е с обем 788 страници. Инициативата се осъществява в сътрудничество с Института на италианската енциклопедия „Трекани“ – издател, Фондация „Карипт“, Фондация „Унизер“ – Пистоя, Национална фондация „Карло Колоди“ и е реализирана с подкрепата на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия.

1

 

В предпремиерата, в навечерието на 24 май, участваха проф. д-р Гергана Петкова, декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. д-р Петър Моллов, зам.-декан на факултета; доц. д-р Неда Бояджиева, отговорник на специалност „Италианска филология“; г-жа Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София – институционален партньор на инициативата за България. Сред гостите бяха студенти и преподаватели от специалност „Италианска филология“, учители и ученици от 36 СУ „Максим Горки“ и 105 СУ „Атанас Далчев“. Събитието е част от поредица инициативи на Факултета по класически и нови филологии, илюстриращи срещите и приемствеността между средното и висшето образование. Учениците и студентите, учителите и университетските преподаватели се включиха в дискусията.

2

 

Гл. ас. д-р Радея Гешева участва и в премиерите на Атлас „Пинокио“ в Италия. Те се проведоха на три специално подбрани места – седалището на емблематичната Енциклопедия „Трекани“ в Рим, Аулата на Университета за чужденци в Перуджа и седалището на един от партньорите на изданието – фондация „Карипт“ в Пистоя. Авторката на главата за България представи пред италианските студенти ролята на изданието като барометър, ориентир, пътеводител в света на социокултурните взаимоотношения и акцентира върху космополитния му характер.

3