Начало / Новини / Новини и събития / Oфициално откриване на Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици

   
Oфициално откриване на Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици

Във Физическия факултет на Софийския университет се състоя официалното откриване на Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици. Лабораторията е място, където учениците могат да изпитат вълненията от досега с експерименталната физика и където учителите ще могат да опреснят знанията и уменията си и да придобият нови.

Експериментална лаборатория по физика за работа с учители и ученици е замислена като модел, откъдето учителите могат да черпят идеи за своите кабинети по природни науки и в тази насока ще могат да разчитат на безрезервната експертна помощ на екип учени и преподаватели от Физическия факултет на Софийския университет. Съзнавайки, че организирането на пътувания до гр. София не винаги е лесна задача за учители и ученици от страната, голяма част от упражненията са направени така, че преподаватели от Физическия факултет да могат да пътуват и посетят училища в цяла България след предварителна заявка.

2

Деканът на Физическия факултет проф. Георги Райновски благодари на присъстващите за проявения интерес към усилията, които полага колегията на факултета в подкрепа на средното образование. Той посочи, че с колегите му се опитват да помогнат на училищата и част от тези опити са създаването на специализирани лаборатории, предназначени само за работа с ученици. Голяма част от упражненията да са съобразени с държавните изисквания и с учебния материал, който е в съответните класове, каза деканът. „Считайте, че факултетът е отворено място, по всяко време, когато решите, че с нещо можем да ви бъдем полезни – да провеждате занятия при нас, или ние да ви помагаме да си изградите лабораториите при вас, с удоволствие ще го направим“, посочи в заключение проф. Райновски.

4

Ръководителят на лабораторията доц. Цветан Велинов изтъкна, че реализирането й е отнело шест години и тя е дело на целия Физически факултет, а голяма част от средствата са събрани като доброволни дарения на бивши възпитаници и от фирми, част от финансирането е от Физическия факултет. „Надявам се, че тази лаборатория ще бъде един добър пример за сътрудничество между висшето и средното образование“, каза още доц. Велинов.

5
6
11