Начало / Новини / Новини и събития / Официално бе открита мултимедийната изложба „искони бѣ слово“

   
Официално бе открита  мултимедийната изложба „искони бѣ слово“

В деня на светите братя Кирил и Методий в Централното фоайе на Ректората тържествено бе открита изложбата „искони бѣ слово“, посветена на 1150-ата годишнина от блажената кончина на свети Кирил-Константин Философ. Тя може да бъде разгледана до 21 май 2019 г.

Изложбата се организира от екипа на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

3

Експозицията включва седемдесет светещи пана, фрагментарно разпределени по теми, които напомнят за комплексната структура на историческото познание. Интерактивният мизансцен се допълва от внушителна хронологична визуализация на съдържанието, съпоставяща събития от европейската и българската история с развитието на славянската писменост.

Церемонията по откриването бе посетена и от настоящи и бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“, която празнува патронния си празник на 11 май.

Изложбата бе открита от ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков и от координатора на Националната научна програма КИННПОР, проф. дфн Анна-Мария Тотоманова.

4

Ректорът на Алма матер приветства присъстващите и отбеляза, че е щастлив на 11 май да участва в нещо, което смесва толкова много тържествени моменти – църковния празник на уважаваните първи учители Св. Св. Кирил и Методий, празника на Националната гимназия за древни езици и култури и се открива една впечатляваща изложба. Ректорът поздрави учениците, учителите и екипа на гимназията с празника и посочи, че тя е една от малкото, в които духовността се съхранява и дава образование, което подготвя и променя човек за цял живот.

Проф. Герджиков пожела на всички ученици да прекарат годините в гимназията по най-полезния и най-приятния начин и изрази увереността си, че това ще бъде така, защото е неин възпитаник. Той благодари на всички, помогнали тази изложба да се осъществи и пожела много успех на всички.

6

Проф. дфн Анна-Мария Тотоманова, ръководител катедра по Кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии честити празника и заяви, че изложбата „искони бѣ слово” е една композиция, която разказва с текст и светлина историята на българската книжовност от идването на Кирило-Методиевите ученици в България през ранната пролет на 886 г. до „История славянобългарска“ на отец Паисий и началото на Българското Възраждане и позволява на всеки да се докосне до магията на средновековните книжовни паметници.

Проф. Тотоманова акцентира в приветствието си, че изложбата е съвместно дело на няколко институции, занимаващи се с кирилометодиевската проблематика и благодари на всички, спомогнали за реализирането й. Специално благодари на първия директор на НГДЕК г-жа Гергина Тончева, както и на възпитаниците на НГДЕК Борис Мисирков и Георги Богданов за художествения им замисъл, който са осъществили с помощта на Кирил Кузманов.

9

Проф. Тотоманова подчерта още, че изложбата има не само символично значение, но и огромен образователен заряд. И това е основната причина да бъде показвана отново и отново. „Защото историята на българската книжовност не е само част от историята на България, тя е важна част от историята на европейската цивилизация“, каза проф. Тотоманова и припомни накратко историята, работата на Кирило-Методиевите ученици и техните следовници.

1

И днес този свещен дар поднесен ни от предците – българският език и кирилицата, е част от нашата духовност. И наш дълг е да се отнасяме грижливо към него, да го пазим и да го развиваме“, каза още тя и завърши приветствието си, като се позова на един от най-големите апологети на нашето писмо и четмо – Константин Костенечки, наричан Философ, по подобие на св. Кирил. За него буквите на азбуката са стъпала на една стълба, която води към необятните висини на познанието и духовното усъвършенстване и затова ние трябва да я предадем на нашите деца здрава и непокътната, посочи проф. Тотоманова и допълни, че каквото се е повредило, може да се поправи чрез обучението на децата.

10