Начало / Новини / Новини и събития / Нова печатна преса във Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Нова печатна преса във Факултета по науки за образованието и изкуствата

На 4 юни 2024 г. в Графичното ателие на Факултета по науки за образованието и изкуствата се състоя демонстрация – отпечатване на дълбокопечатна гравюра. За целта бе използвана за пръв път новата придобивка на катедра „Визуални изкуства“ – офортната преса JPV-70. На събитието присъстваха деканът на факултета проф. дпн Милен Замфиров и представители на академичния и неакадемичния състав на факултета.

Пресата е закупена от Polymetaal, производител на оборудване за печат в Лайден, Нидерландия. Придобита е в рамките на успешно реализирания проект по SUMMIT BG-RRP-2.004-0008-C01 „Образ и наратив – теоретични и художествени изследвания върху визуалните изкуства в контекста на историческото, социо-културното и научно-технологичното развитие“ с ръководител е доц. Д-р Добрин Атанасов. В рамките на проекта е изградена и база данни с участия в художественотворчески проекти както на преподавателите, така и на студентите от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“. Картотекирани са статии, студии, монографии и албумни издания на преподавателите от катедрата.

1-6 (003)

По време на демонстрацията бяха отпечатани гравюри на проф. Буян Филчев и проф. д-р Снежина Бисерова. Двамата демонстрираха процеса на печат, говориха за спецификите на дисциплината „Графики и технологии“ и запознаха присъстващите с тънкостите на процеса на отпечатване на подобни произведения.

1-5 (003)

Проф. Буян Филчев е дългогодишен преподавател по „Графика и технологии“ в катедрата, основател на графичното ателие, график, илюстратор, графичен дизайнер и експерт в областта на печатната графика. Той участва в организирането и провеждането на редица форуми за графично изкуство в страната, сред които и Международното триенале на графиката София. Под неговото научно ръководство са се дипломирали редица млади автори, които в момента активно присъстват в графичните изложби в страната и чужбина.

1-4 (003)

Проф. д-р Снежина Бисерова също е дългогодишен преподавател в катедрата, график, автор на книгата „Силиграфията – безводен метод за повърхнен печат“. Към настоящия момент проф. Бисерова оглавява графичното ателие. Наред със задължителните дисциплини в областта на печатната графика, проф. Бисерова въвежда и уникалната за страната дисциплина „Силиграфия“. Запознава студентите също така с дизайна на книгата и експерименталните графични форми.

1-3 (003)

Проектът SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), е финансиран от ЕС NextGenerationEU по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент „Иновативна България“, Инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“.

1

Снимки: ас. Александра Гогова