Начало / Новини / Новини и събития / Национален фотографски конкурс и фотоизложба на тема „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“

   
Национален фотографски конкурс и фотоизложба на тема „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“

Националният фотографски конкурс и фотоизложбата на тема „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“ бяха организирани съвместно от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет и Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София при посолството на Португалия.

На събитието в Централното фоайе в Ректората присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дн Соня Милева-Божанова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова, посланикът на Португалия Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, ръководителят на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и НИК „Жозе Сарамаго“ проф. д-р Яна Андреева, директорът на Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София г-жа София Сарайва, началник отдел „Международно сътрудничество“ на Софийския университет г-жа Ирена Атанасова, преподаватели и студенти от специалност Португалска филология на ФКНФ, ученици от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, приятели на португалския език и култура.

1-21

 

При представянето на Националния фотографски конкурс и фотоизложбата проф. д-р Яна Андреева посочи, че първоначалната идея за организиране на конкурс е била насочена към специалност „Португалска филология“, като желанието е било да се представи образът на Португалия през обектива на студентите, които са били с мобилности за обучение по програма „Еразъм+“ за един или два семестъра в осемте португалски университета, с които специалността си партнира успешно от много години, като една от най-активните специалности във ФКНФ по отношение на академичния обмен по „Еразъм+“.

1-9

 

Тогава се появи отсрещната инициатива на Центъра „Камойш“ – София конкурсът да се разшири на национално ниво и да се посвети на 500 години от рождението на Луиш де Камойш и Деня на Португалия, Камойш и португалските общности (10 юни), като сред участниците му се привлекат ученици от средния курс, изучаващи португалски език, а също и широк кръг приятели на Португалия.

1-23

 

Така от тези споделени идеи се оформиха двете подкатегории на конкурса, чийто прекрасен резултат е фотографската изложба „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“. Проф. Андреева изрази благодарност към членовете на международното жури, оценило представените от участниците фотографии и съставено от утвърдения в Португалия професионален фотограф Фернанда Карвальо, директора на „Камойш“ – София София Сарайва, проф. Яна Андреева, ас. Сони Бохосян и Никола Георгиев, студент от спец. Португалска филология.

 

1-13

 

В приветствието си към организаторите и участниците в конкурса заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дн Соня Милева отбеляза със задоволство, че това е поредната успешна инициатива на територията на Софийския университет, която се вписва активно в полето на културната дипломация, осъществявана в резултат на дейното сътрудничество на научноизследователските и образователните звена на университета с партньорски чуждестранни институции.

 

1-16

 

Тя поздрави Факултета по класически и нови филологии и Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания за активната им роля за развитието на международното сътрудничество в рамките на широкия спектър от образователни, научни и културни дейности, които се осъществяват в Софийския университет и които засилват градивните връзки между различни народи и култури.

 

1-14

 

Посланикът на Португалия Н.Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва приветства участниците и организаторите на Националния фотографски конкурс и изложба, като открои успешността на сътрудничеството между Камойш – Институт за сътрудничеството и езика към Министерство на външните работи на Португалия и СУ „Св. Климент Охридски“. Това сътрудничество намира нови и нови изяви в различните събития, които се организират съвместно от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и НИК „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии и Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София.

 

1-20

 

Като сподели задоволството си от прекрасните снимки на на Португалия, уловени от фотообективите на участниците, посланик Рибейро прикани гостите на откриването не само да разгледат изложбата, но и да посетят нейната красива страна.

 

1-24

 

Директорът на Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София г-жа София Сарайва представи данни за участниците в конкурса, критериите на журито за селекция и обяви резултатите. В Категория 1: „Еразъм+“ – срещи с местата на Камойш (за студенти от специалност Португалска филология) първа награда спечели Ванеса Иванова, втора награда – Станислава Траева, трета награда – Деница Стоименова. В Категория 2: Поглед към Португалия (за широка публика) първа награда спечели Тодор Янев, втора награда – Евтим Бачев, трета награда – Кристина Маринович.

1-10

Наградите и грамотите на отличилите се в конкурса участници бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дн Соня Милева-Божанова и посланика на Португалия Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва.

 

1-11

 

1-26
1-7
1-18