Начало / Новини / Новини и събития / Национален фестивал „Идеите, които променят света”

   
Национален фестивал „Идеите, които променят света”

На 2 юни 2024 г. се проведе финалният етап на пилотното издание на Фестивала за творчество и иновации „Идеите, които променят света“. Събитието се организира от Националния университетски център за творчество и иновации към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Еврика“. Целта на инициативата е да се популяризира идеята за учениците и децата като иноватори и творци, както и за популяризиране на идеята за откривателството в училище.

Събитието беше открито от ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев, който благодари на организаторите на фестивала за положените усилия, както и на участниците за смелостта да се включат в тази инициатива. Университетският център, който е посветен на тази важна тема, върши прекрасна работа като задълбочава връзките между университетското преподаване и преподаването в долните степени на образователната ни система, посочи ректорът.

6

„Много е важно това, тъй като тогава, когато дойде ден, скъпи участници, да влезете в университетските аудитории, ще се опитаме да ви внушим, че ние ще си свършим работата и вие ще сте истински подготвени за предизвикателствата на професионалното поле, което сте избрали, едва когато осъзнаете колко много не знаем. Всъщност това не трябва да ни обезсърчава. Напротив. Точно обратното – когато осъзнаем колко много не знаем, ще се засили желанието ни да научаваме все повече, да проумяваме все повече, да търсим все повече, ще засилят критическите ни съпротивителни сили да възприемаме готови рецепти и готови решения. В крайна сметка в основата на иноваторството лежи точно това“, каза проф. Георги Вълчев и изрази надежда в следващите години инициативата да набере още по-голяма сила и много по-мащабен характер, пожела на добър час, успех и до нови срещи на всички.

7

Деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова изрази радостта си да посрещне всички във факултета, който е бил инициатор за създаването на Националния университетски център за творчество и иновации. По думите й фактът, че този първи фестивал се провежда в дните, когато се чества Деня на детето, е значим знак за това, че отдават голямо значение на връзката на висшето образование със средното, с прогимназиалния и началния курс. Проф. Карабельова подчерта, че инициативата за създаването на този център се основава на идеите и инициативите на колегите от специалност „Философия“, които много усилено работят по посока на разпространение на философското знание сред децата и в най-ранна възраст. Деканът посочи, че не се съмнява в успеха на това начинание и вярва, че това е много добър старт, който ще се развива в бъдеще и ще придобива все по-голяма популярност. В заключение проф. Карабельова пожела успех на всички и интересни дискусии.

8

Григор Цанков, изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, също поздрави присъстващите и посочи, че през тази година ще има и други подобни изяви и изтъкна, че Фондация „Еврика“ се старае да развива младите таланти, като дейността им е насочена към млади любознателни хора. Той изрази радостта си, че домакин на събитието е Софийският университет и допълни слогана на фестивала с „Младите хора и техните идеи, които променят света. Те са нашето бъдеще, ние разчитаме на тях и ще им помагаме, каза в заключение Григор Цанков и пожела успех на всички участници.

10

Проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ, изрази вълнението си и посочи, че е много горд, че ректорското ръководство на Софийския университет винаги е подкрепяло такива идеи. Проф. Дафов обърна внимание, че макар фестивалът да е нова инициатива, в Софийския университет традициите в това отношение са силни и че НУЦТИ обединява колеги от всички факултети, ангажирани в работата по открития, изобретения и проектирания. Проф. Веселин Дафов посочи, че е много впечатлен от работата на академичната общност на университета и мечтае всяко дете в България да разбере, че всичко е свързано и че пробивът в една област е пробив за всички останали области.

4

Събитието продължи с представяне на отличените ученически и детски идеи и проекти за решаване на реални проблеми по нов, нетрадиционен начин, както и представяния на най-важните открития, изобретения, проектирания, които са в основата на развитието на науката и технологиите, хуманитарните и социалните науки, изкуствата и спорта, социалните дейности (политика, икономика, забавления и т.н.).

2

Четиринадесет ученици и ученически екипи от Варна, Добрич, Казанлък и София, бяха участниците, допуснати до участие във фестивалната програма. Всички бяха отличени с удостоверение за участие. Грамоти-отличия получиха шестима от участниците. Божидар Генчев, четвъртокласник от 97 СОУ „Братя Миладинови“, гр. София, бе удостоен с отличие за оригиналност за своя иновативен начин на преподаване по компютърно моделиране – от ученик на съученици. Марио Арнаудов, ученик в прогимназиален етап от 199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов“, гр. София, бе отличен с грамота за значимост и приложимост за своето за изследване „Възможно ли е парамагнитна сплав да развие феромагнитни свойства". Живко Зидаров, ученик в първи гимназиален етап в ЧЕУ „Леонардо да Винчи“, Добрич, получи отличие за най-добра визуализация за авторския си видеоматериал на тема „Как синият светодиод промени света“. Ярослав Басков, първи гимназиален етап в МГ „д-р Петър Берон“, гр. Варна, журито отличи с грамота „Най-добра разработка на прототип“ за разработвания от него „многофункционален робот-вседеход-амфибия за измерване, наблюдение и почистване „АННА“. Кристиян Петров от ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък (ученически проект за култивиране на цианобактерии суперхрани) бе отличен за значимост и приложимост на проекта, а Георги Стойчев от Американски колеж, гр. София („Дигитална холограма с цел аудио-визуални ефекти като част от презентация в класната стая и използване на изкуствен интелект и 3D технологии.“) получи грамоти за работа в екип.

1

Инициативата се води от идеята за единството на творческия процес и личностното развитие на всяко човешко същество. Събитието подкрепя и стимулира нагласите и работата за творчество и иновации у учениците и децата. Във фестивала участваха деца и ученици от предучилищен, начален, прогимназиален, първи и втори гимназиален етап. Допускат се индивидуални и екипни разработки във вид на есе или друг словесен начин, презентация, демонстрация или драматизация.

1