Начало / Новини / Новини и събития / На тържествена церемония бяха наградени най-добрите спортисти на Софийския университет за 2023 г.

   
На тържествена церемония бяха наградени най-добрите спортисти на Софийския университет за 2023 г.

За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2023 г. Церемонията се проведе в Централното фоайе в Ректората в присъствието на представители на ректорското ръководство, декани, преподаватели, студенти и гости.

Водещите на събитието доц. Биляна Рангелова и гл.ас. Теодор Георгиев благодариха на всички, уважили церемонията и представиха официалните гости: Владимир Христов от Столична община, проф. Красимир Петков, декан на Факултета „Спорт“ на Националната спортна академия „Васил Левски“, Михаил Миков, Рейнета Пейчева, проф. Вили Лилков, Николай Кръстев, Станислав Губеров - членове на спортния клуб на университета, Антон Бонов - представител на Българската федерация лека атлетика, Николай Петков – заместник-председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм, изкачил връх Еверест два пъти, Андрей Лилов и Николай Колев от Българската федерация по крикет.

2

Директорът на Департамента по спорт проф. Боряна Туманова поздрави присъстващите на тържеството и отбеляза, че този ден е специален и знаменателен, защото се отдава заслужена почит на студентите и техните спортни успехи и впечатляващи резултати. „Авторитетните ви класирания, наред с тежкия ви учебен процес са доказателство за успешно ниво, мощен стимул за българските младежи, които припознават във вас своите идоли и пример за подражание“, каза проф. Туманова и изрази впечатлението си от тяхната целеустременост и лична себеотдаденост в името на спорта и престижа на университета.

6

Тя пожела на всички още много победи, титли и медали не само на спортния терен, но и в житейските битки, да бъдат здрави, жизнени, активни и непримирими в дейността си за развитието на българския спорт.

7

Проф. Туманова изрази и благодарността си към колегите си треньори от Департамента по спорт и на студентите от представителните отбори, на Студентския съвет за професионалния подход и успешната съвместна работа.

8

Заместник-ректорът на Алма матер акад. Николай Витанов отбеляза в приветствието си, че всички в тази зала показват, че Софийският университет може да е първи не само в научните изследвания, но и в спорта. По думите му университетът е длъжник на своите студенти, като не им осигурява достатъчно часове за спорт и това трябва да се промени в най-скоро време чрез широк диалог в академичната общност.

9

Поздрав поднесе и заместник-ректорът доц. Първан Първанов, който отбеляза, че за него е чест да присъства на тържеството и пожела на всички не само успехи в учението, а и в спорта.

11

Председателят на Спортния клуб на университета проф. Георги Игнатов също отправи приветствие към номинираните студенти-спортисти. Той припомни, че на 30 май 1929 година в аудиториите на университета се основава Студентският спортен клуб, който по-късно е преименуван на Спортен клуб „Академик“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и така вече 94 години благодарение и на него спортът в университета просъществува.

5

Проф. Игнатов обърна внимание, че на организираните девет студентски универсиади от 2014 до 2023 г. Софийският университет заема неизменно в шест от тях второто място. „Именно това доказва, че тук се обучават не само умни и интелигентни млади хора, но страхотни млади спортисти“, каза още проф. Игнатов. Той благодари на председателя на Спортния клуб, на ръководството на университета за подкрепата, на всички преподаватели и треньори по спортове в университета за професионализма им.

12

Проф. Игнатов отправи и специална благодарност към председателите на Студентския съвет Васил Силяновски, Лидия Даскалова, Антонио Стоичков и на Радослав Христов за успешната съвместна работа между Департамента по спорт и Студентския съвет.

1

Проф. Игнатов припомни още, че класацията „Спортист на годината“ се провежда от 1998 г. „Нека за пореден път да отдадем заслуженото на успехите на всички наши студенти, на всички, които имат желание и воля да спортуват. Нека изразим уважението си към студентите, приели предизвикателството да се състезават за честта на Алма матер“, каза още той.

13

В своя поздрав председателят на Студентския съвет Радослав Христов подчерта, че освен на най-високо академично ниво, Софийският университет е на едно от най-челните места в картата на университетския спорт: „Спортът е неизменна част от нашия живот. Трябва да стане и неизменна част от живота на университета“. Той изрази задоволството си, че за втора поредна година Студентският съвет е съорганизатор на церемонията и се е утвърдил като истински партньор на Департамента по спорт. Той обърна внимание, че много спортисти, подпомогнати финансово от Студентския съвет, са се представили блестящо на различните състезания.

„Искам да знаете, че вашите успехи не остават незабелязани. Поздравявам всички, които са част от представителните отбори, както и техните треньори“, каза Радослав Христов. Накрая той допълни, че най-ценното, което на него ни дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен и подчерта, че знае на какво са способни спортистите на Университета и им още много успехи.

14

Деканът на Факултета „Спорт“ на НСА проф. Красимир Петков също поздрави номинираните студенти-спортисти от свое име и от името на ректорското ръководство на Националната спортна академия.

Празничната вечер продължи с награждаването на студентите-спортисти.

Аделина Арнаудова

Ангелина Арнаудова (Стопански факултет) - Тенис на маса, с треньор гл.ас. Венелина Цветкова. 1 място отборно жени и 3 място двойки жени - Универсиада Стара Загора'23; 1 м. отборно жени и 3 м. двойки жени - Летни университетски игри Кранево'2023. Наградата й бе връчена от декана на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев. Венелина получи и специална награда от спортен клуб Спорт старс.

Белослава Желева

Белослава Желева (Факултет по класически и нови филологии) Спортно катерене, с треньор гл. ас. Тихомир Димитров. Шампион в дисциплина "Скорост"- Универсиада Стара Загора'2023; Наградата връчи проф. Гергана Петкова, декан на Факултета по класически и нови филологии. Белослава получи и специална награда от зам.-председателя на Българската федерация по катерене Николай Петков.

Бояна Събчева

Бояна Събчева (Факултет по химия и фармация) – Баскетбол, с треньор проф. Ирен Пелтекова. 1 м. баскетбол 3х3 (Смесени отбори), НУШ; 3 м. баскетбол – Държавно студентско първенство за 2023. Бояна получи наградата си от проф. Николай Витанов.

Деян Милчев

Деян Милчев (Факултет по математика и информатика), Спортно катерене, с треньор гл. ас. Тихомир Димитров. Сребърен медал (2 м.) в дисциплина "Трудност"- Универсиада Стара Загора'2023. Деян получи наградата от заместник-ректора доц. Първан Първанов, Николай Петков от Българската федерация по спортно катерене му връчи и специална награда.

Диана Роглева

Диана Роглева (Факултет по славянски филологии), Лека атлетика, с треньор доц. Иванка Кърпарова. 3 м. на 800 метра - Универсиада Стара Загора'2023; 4 м. на 800 м на Държавното първенство във Велико Търново'2021; Тя получи и специална награда от Българската федерация по лека атлетика.

Димитър Генов

Димитър Генов (Факултет по журналистика и масова комуникация), Баскетбол с треньор гл. ас. Бояна Митрева. 1 м. баскетбол 3х3 - смесени отбори и 3 м. 3х3 - мъже - Универсиада Стара Загора'23; 3 м. 3х3 мъже- Летни университетски игри Кранево'2023; Състезател в отбора на ЦСКА II за сезон 2022/2023, ББЛ - А група. Наградата връчи проф. Ефрем Ефремов.

Евангелия

Евангелия Дяксова (Юридически факултет), Спортно ориентиране и ски бягане, с треньор доц.Антон Хиджов. Златен и бронзов медал от НУШ 2023; - златен медал от Университетски игри- ски бягане; Златен медал от шампионат на източна Европа по ориентиране; Сребърен и бронзов медал от държавно първенство за 2023. Евангелия получи наградата си от Михаил Миков.

Евгений Попов

Евгений Попов (Факултет по математика и информатика), Лека атлетика с треньор гл. ас. Иванка Кърпарова. 3 м. на 3000 метра - Универсиада Стара Загора'2023. Наградата му бе връчена от проф. Димитър Веселинов, директор на ДИУУ. Евгений получи и специална награда от БФЛА.

Емма Кърова

Емма Кърова (Стопански факултет), Баскетбол, с треньор проф. Ирен Пелтекова. 1 м. баскетбол 3х3 (Смесени отбори), НУШ; 3 м. баскетбол – Държавно студентско първенство за 2023. Наградата бе връчена от проф. Красимир Петков от НСА.

Здравко

Здравко Панев (Исторически факултет), Футбол, треньор проф. Георги Игнатов. 2 м. - European Team Cup – Турнир по минифутбол в „Игри на Нациите“, Братислава, 2023; 3 м. НУШ'2023 по Футбол (зона София); 4 и 5 м. НУШ'2023 по футбол; Играе на поста "защитник". Преминал през ДЮШ на ПФК "Витоша" - Бистрица. Състезавал се е за същия клуб във 2-ра професионална лига и 3-та Югозападна лига. Здравко получи наградата си от декана на Историческия факултет проф. Мира Маркова. Той получи и специална награда от члена на Управителния съвет на спортния клуб и бивш капитан на футболния отбор Станислав Губеров.

Йоан

Йоан Маринов (Юридически факултет), Волейбол, с треньор гл. ас. Петър Колев. 4 място - Универсиада Стара Загора'2023; 8 м. във Висша лига на България. Той получи наградата си от доц. д-р Калоян Харалампиев.

Зорница Петрова (Философски факултет), Волейбол- Философски факултет, треньор - гл. ас. Мина Антонова. 2 м. НУШ 2021/2022 - София; 1 м. МТ-р в гр. Охрид; 3 м. НУ-София'2022; 1 м. НУШ 2022/2023 - София; 4 м. НУ-Стара Загора'2023 с инд. награда "Най-добро ЛИБЕРО"; Състезател на УСК "Хектор" към НПМГ, гр. София, който участва в Национална волейболна лига "Демакс".

Петър

Петър Борисов (Факултет по химия и фармация), Спортно ориентиране с треньор доц. Антон Хиджов. Студентски шампион и вицешампион в средната и спринтовата дистанция, респективно Стара Загора'23; Студентски вицешампион по ориентиране на средна дистанция, Планинско и трейл бягане- Студентски шампион по крос за 2023 г. и 1-во място на средна дистанция (27км.) - Salomon Vitosha Trail 2023. Петър получи наградата си от декана на Факултета по математика и информатика проф. Мая Стоянова.

Крикет

В рамките на церемонията Българската федерация по крикет награди Женския отбор по крикет на Софийския университет, който е шампион на Държавното първенство. Награждаването извърши председателя на федерацията Андрей Лилов.

20

За треньор на 2023 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе обявен доц. Антон Хиджов - треньор на представителния отбор по спортно ориентиране. Той получи наградата си от директора на Департамента по спорт проф. Боряна Туманова. Той беше отличен и с плакет от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

21

В рамките на тържеството бяха наградени още проф. Анжелина Янева, проф. Костадин Костов, гл. ас. Делчо Илчев - преподаватели от Департамента по спорт, Михаил Миков, Николай Кръстев, Рейнета Пейчева - членове на спортния клуб на университета.

23

В програмата на церемонията по награждаването на най-добрите спортисти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се включиха Университетският състав за старинна музика с диригент доктор Красимира Цуцуманова, Лос Памбос денс къмпани с хореограф Памбос Агапиу с танцьорите на Софийския университет, Мажоретният състав на Университета с треньор гл. ас. Николета Бочева. Студентката от Факултета по журналистика и масова комуникация Ирина Николова представи танц с батони.

3

Спонсори на тържеството бяха: Факултетите на номинираните спортисти, Студентският съвет, Столичната община, магазин за детски играчки „Комсед“.

15
17
19

 

 

29