Начало / Новини / Новини и събития / Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

   
Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

В празничната атмосфера между тържественото честване на 30 години от създаването на специалност „Музика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май преподаватели и студенти от Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ участваха в запомнящо се събитие.

По покана на Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата изявените изпълнители и клавирни педагози д-р Анжела Тошева и Иван Керековски въведоха бъдещите специалисти от областта на съвременните звукови технологии и общообразователното обучение по музика в професионалния път и творческите идеи на композитора Михаил Големинов (1956-2022), един от водещите ни мултимедийни артисти по думите на д-р Тошева.

1-1

Срещата с най-близките за последните над двадесет години от живота му личности и сътворци отвори пред аудиторията врата към неговия интересен, устремен далеко в бъдещето звуков свят. От изложението на двамата презентатори стана ясно, че Мишо (както непосредствено и с обич го назовават те) поема по стъпките на своя именит баща, но рано се самоопределя и продължава по собствен път, следвайки представителите на световния авангард и постмодернизъм. Неговият буден ум и неуморно търсещ дух, талантът, интересът към електрониката и още фактори го извеждат сред утвърдените създатели на най-нова музика, спечелват му признание в България и по света.

1-2

Словесното представяне беше подкрепено със записи на композиции от етапно за композитора значение, засегната беше и издателската дейност като още една от многопосочните му изяви. Демонстрацията на създадени от него композиционни игри и програми беше особено интересна за младите хора и напълно съзвучна с насоките на образователния процес в катедрата.

1-3

С пълното съзнание, че една среща не би могла да изчерпи сътвореното от Михаил Големинов, също както и натрупаното знание за съвременната музика на двамата гостуващи, преподаватели и студенти остават в очакване на бъдещите срещи с тях.

1- 6
1-8