Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция на тема: Literature at the Borders: Biofiction Studies Today

   
Международна конференция на тема: Literature at the Borders: Biofiction Studies Today

В края на месец май Катедрата по англицистика и американистика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира конференция на тема Literature at the Borders: Biofiction Studies Today с над 50 участници. С доклади се включиха над 25 учени в областта, както утвърдени изследователи и преподаватели, така и докторанти и студенти по литература от Европа, Азия и САЩ.

На откриването на конференцията присъстваха проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-ректор по международната дейност и проф. д-р Гергана Петкова, декан на Факултета по класически и нови филологии.

1

Сред почетните лектори на конференцията бяха проф. Майкъл Леки от Университета в Минесота, САЩ, който работи в сферата на биофикциите от дълги години и е сред най-добрите интерпретатори и поддръжници на този жанр по цял свят, както и проф. Людмила Костова, утвърден български и международен учен и изследовател на британската литература и пътеписния жанр като част от общуването на култури и преминаването на етническите, националните и социалните граници в съвременната литература.

2

В конференцията взеха участие представители на Държавния университет в Бухара (Узбекистан), на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (България), както и на Университета в Пиза (Италия), университета „Витаутас Магнус“ (Литва), Хелзинкския университет (Финландия) и Университета в Сарагоса (Испания).

7

През двата дни на конференцията се проведоха дискусии на теми като фикционалното и реалното, културна идентичност и расова индивидуалност, социална критика и религиозна дейност, екокритика, литературна естетика и постмодерна теория. До края на годината, след анонимно двойно рецензиране, част от представените докладите ще бъдат публикувани в индексирани специализирани издания в България и чужбина.

5

Като продължение на темата на конференцията, проф. Майкъл Леки обяви и новия си проект, в който покани за участие български изследователи и писатели. Проектът предвижда издаването на сборник от интервюта с 25 писатели от Централна и Югоизточна Европа, Азия, Австралия, Латинска Америка и Африка, които са автори на биофикции и критически анализ на развитието на този жанр по света. Сборникът е част от престижната поредица Biofiction Studies на английското издателство „Блумсбъри“ и ще е третата книга от подобен род, като първите две включват интервюта само с писатели от САЩ и Обединеното кралство.

9

По време на събитието беше организирано и представяне на сборника в чест на проф. Мадлен Данова, озаглавен Cross-Disciplinary and Cross-Cultural Awareness и представен от гл. ас. д-р Веселин Будаков, на което присъстваха студенти и преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски," от Държавния университет в Бухара, редакторите и съставителите на сборника и част от авторите. Събитието е организирано с частична подкрепа по вътрешноуниверситетски проект № 80-10-98/2024 г. „Literature at the Borders: Biofiction Studies Today“.

12
14
15
11