Начало / Новини / Новини и събития / Международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия

   
Международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия

В периода 10-17 май 2024 г. се проведе международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия. Партньори в международния академичен проект, който е колаборация между Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) и Научно-образователния център „Ал Фараби” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, са Казахският национален университет „Ал–Фараби“, Казахстан и Бухарският държавен университет, Узбекистан.

Откриването на онлайн-форума се състоя на 10 май 2024 г. и в него се включиха 73 участници. Заместник-ректорът проф. д-р Мадлен Данова изрази надежда поредицата от работни уебинари под наслов: „България и Централна Азия: културен дигитален мост”, да бъде само едно добро начало за бъдещо ползотворно сътрудничество между университетите. Проф. Данова подчерта, че благодарение на тези работни уебинари пред студентите се отваря чудесна възможност да опознаят цветовете на богатата културна палитра на трите страни, което е база за по-добра междукултурна комуникация и укрепване на професионалните връзки между партньорите в проекта. Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Гергана Петкова също поздрави участниците и им пожела успех.

1-6

Презентации представиха студенти и преподаватели от Факултета по класически и нови филологии. В навечерието на светлия празник на буквите 24 май директорът на проекта проф. Милена Братоева изнесе доклада „Азбуката на светите братя Кирил и Методий – Духовен мост между Изток и Запад”, а проф. Симеон Евстатиев запозна участниците с най-важните и актуални въпроси на тема: „Религия и толерантност на Балканите: Българският опит“.

1-2
1-3

В зала „Тагор” на ЦИЕК студентите от Софийския университет представиха на своите партньори от Казахстан, Узбекистан и на гостите от Туркменистан видеоклип за историята на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и презентации за най-ярките и колоритни древни български народни обичаи като Кукери, Баба Марта и Лазаровден. Студенти демонстрираха плетене на мартеници и показаха респектиращите с вида си ръчно изработени дървени кукурски маски от района на Югоизточна България.

1-4

Във втората част на първия виртуален семинар студенти и преподаватели от Казахския национален университет „Ал–Фараби“ направиха презентации и разказаха за историческото развитие и съвремието на Казахстан – най-голямата в района на Централна Азия многонационална и мултикултурна страна, която по форма на управление е президентска република. Проф. Алия Масалимова, зам.-ректор по научната дейност на Академията за публична администрация към президента на Република Казахстан, поднесе приветствено слово към всички участници и гости на семинара. Проф. Бекжан Мейрбаев, декан на факултета „Философия и политически науки” и доц. Айжан Кудерина, ръководител на клуба „Маденийет-Казахстан” при катедрата по културни и религиозни изследвания на университета „Ал Фараби”, също горещо поздравиха участниците. Проф. Майра Кабакова, преподавател в катедрата по обща и приложна психология, и студенти от специалност „Културология” запознаха присъстващите с бита, обичаите, фолклора, националната кухня, музика, народни песни, танци, игри, паметници на културата, природата, градовете, архитектурата и туристическите обекти на Казахстан.

1-7

На 17 май 2024 г. домакини бяха студенти и преподаватели от Бухарския държавен университет в Узбекистан. Бяха показани видеоклипове за древната история, богатата национална култура и етническа мозайка на Узбекистан, което даде възможност на участниците да се запознаят по-отблизо с настоящето и миналото, с почитаните и до днес стари традиции и обичаи, като важна част от мисията на този съвместен проект.

1-5

Всички участници в двата уебинара изразиха своето задоволство от възможността едновременно да опознаят България, Казахстан и Узбекистан и обмениха контакти с надежда те да прераснат в колегиални и личностни отношения. Заредени с положителни емоции от видяното и чутото, студентите от трите страни натрупаха значителен опит в изграждането на междукултурен диалог в дигитална среда и изразиха желание да посетят страните-партньори в проекта и на живо. Колегите от Казахстан и Узбекистан специално благодариха на дългогодишния си партньор изследовател Виолета Добичина, директор на Научно-образователен и културен център „Ал-Фараби“ към Софийския университет, която е автор на идеята и главен организатор на изграждането на дигиталния културен мост между България и Централна Азия.

201

Всички споделиха общото мнение, че идеите и конкретните етнокултурни практики, които бяха разменени на този международен дигитален форум, предлагат нови перспективи за развитие на сътрудничеството и за създаване на нови съвместни програми и изследователски проекти в близко бъдеще.