Начало / Новини / Новини и събития / Международен научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз - ОДЛАК по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“

   
Международен научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз - ОДЛАК по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“

На 29 ноември 2023 г. в Софийския университет се проведе Международният научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз – Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК), по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“.

Събитието бе организирано от Катедра „Испанистика“ към Факултета по класически и нови филологии с любезното съдействие на Посолството на Кралство Испания в РБългария, Институт “Сервантес” – София и Дипломатическия институт към МВнР на РБългария.

1-6

Форумът беше открит от проф. д-р Петър Моллов, преподавател в Катедра „Испанистика“ и заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии.

1-1

Приветствия поднесоха акад. проф. дфзн Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет, проф. д-р Гергана Петкова, декан на Факултета по класически и нови филологии, и доц. д-р Донка Мангачева, ръководител на Катедра „Испанистика“.

1-2

В Кръгла маса 1 под наслов „Срещата на върха ЕС – ОДЛАК по време на Испанското председателство на Съвета на ЕС (1 юли – 31 декември 2023 г.) и американското съвремие“ взеха участие Негово Превъзходителство Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в Р България, проф. д.н. Лазар Копринаров, д-р Анета де ла Мар-Икономова, проф. дпн Татяна Дронзина и докторант Таня Родригес. Изказванията засегнаха приоритетните задачи по време на испанското председателство на Съвета на ЕС, както и редица съвременни процеси и предизвикателства пред страните от Латинска Америка след Срещата на върха ЕС – ОДЛАК.

1-3

Кръгла маса 2 под наслов „Европа и Америка – два взаимно откриващи се свята“ продължи с доклади на Къдринка Къдринова, журналист международник, д-р хон. кауза Румен Стоянов и студенти от специалност „Испанска филология“. Сесията бе фокусирана върху отношенията между испаноговорещите страни отвъд океана и ЕС и развитието на българската испанистика, вкл. преводаческата дейност, свързана с популяризирането на испаноезичното художествено слово.

1-4

Научно-практическият семинар бе почетен още от представители на дипломатическия корпус и МВнР, преподаватели, изследователи и студенти от Софийския университет.

1-5