Начало / Новини / Новини и събития / „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ в Деня на Португалска филология във ФКНФ

   
 „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ в Деня на Португалска филология във ФКНФ

Заключителният художествен рецитал от програмата на Научноприложния студентски семинар „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ се проведе в рамките на Деня на Португалска филология във ФКНФ. Лузофонските литературни четения се организират за четвърта поредна година от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

На събитието в залата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ присъстваха студенти и преподаватели от специалност Португалска филология на ФКНФ, представители на Факултетния студентски съвет, ученици от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, приятели на португалския език и култура в България.

201

Художественият рецитал представи резултатите от четвъртото издание на Студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения“, който се организира в периода май – юни и тази година бе посветен на 100-годишнината от рождението на изтъкнатия португалски поет Антонио Рамош Роза. Ас. Сони Бохосян, преподавател и докторант в катедрата, разказа за работата на студенти и преподаватели в рамките на семинара.

222

В лекционната част на семинара се включиха проф. д-р Яна Андреева и доц. д-р Весела Чергова, а в практическото обучение за подготовка на рецитала – ас. Сони Бохосян.

226

В оригинал на португалски език прозвучаха стихотворения от корпуса за работа на семинара, както и преводи на стиховете на Антонио Рамош Роза на български език, дело на изтъкнатите български преводачи Георги Мицков и Сидония Пожарлиева. Гостите на рецитала бяха поздравени и с две музикални изпълнения: Симона Кръстева от първи курс представи O Infante на Дулсе Понтеш по текстове на Фернандо Песоа, а Таня Мавродиева от втори курс изпълни Amanhã tou melhor на Capitão Fausto.

224

Сертификати и поздравления за участието си в заключителния рецитал на Студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ получиха Симона Кръстева от първи курс, Таня Мавродиева и Иванина Янчева от трети курс, Петя Алексиева, Ема Цветанова, Александра Драмджиева, Деница Стоименова и Велизара Елисеева от четвърти курс на специалност Португалска филология.

127
228