Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса, посветена на осемдесетата годишнина от десанта в Нормандия

   
Кръгла маса, посветена на осемдесетата годишнина от десанта в Нормандия

На 3 юни 2024 г. Катедрата по нова и съвременна история към Историческия факултет организира кръгла маса, посветена на осемдесетата годишнина от десанта в Нормандия, една от най-знаковите военни операции на Втората световна война. В нея взеха участие преподаватели от катедрата, които засегнаха различни теми, свързани с военните действия и отзвука им в историята.

Гл. ас. д-р Ивана Николова-Димитрова направи кратък обзор на военните действия в деня на десанта 6 юни 1944 г. Доц. д-р Гергана Алексиева представи германската перспектива за събитията по спомените на Алберт Шпеер наред с лична кореспонденция на германски войници от фронтовата линия.

1
2

Доц. д-р Александър Сивилов, ръководител на Катедра „Нова и съвременна история“, засегна темата за втория фронт в Европа от гледна точка на СССР и развитието на съветското мислене по въпроса в хода на конфликта. Гл. ас. д-р Албена Симова изнесе последния доклад, свързан с паметта за десанта в Нормандия с фокус върху френската позиция и специално мемориалът в гр. Кан (Нормандия) във Франция.

3

Изказванията на преподавателите от Катедра „Нова и съвременна история“ бяха последвани от активна дискусия сред публиката и многобройни въпроси, свързани с военните действия, успехите и паденията на различните армии и съхраняването на спомена за събитията.

5
6
4