Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

   
Изложба "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" беше представена от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Празника на розата в Карлово.

„Българската маслодайна роза е важен символ за България, с който страната е прочута из целия свят, включително и в Азербайджан“, каза директорът на центъра София Шигаева-Митреска, откривайки изложбата. Тя отбеляза, че идеята за създаването на тези рисунки възниква чрез реализирането на съвместен проект на Центъра за азербайджански език и култура и Националния музей на историята на Азербайджан „Пролетни паралели: Азербайджан-България“, когато децата от ателие Uni Kids Club в Азербайджан създават рисунките на българската маслодайна роза, а децата от училища и ателиета в София рисуват орхидеята Харъбюлбюл, която расте в Азербайджан.

1-5

В рамките на фестивала бяха представени газели на Низами Гянджеви на азербайджански с превод на български език, за да може българската публика да се доближи до азербайджанската поезия.

1-1

Рисунките бяха изложени в първото Младежко селище – инициатива на членовете на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта – Община Карлово, открито в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в рамките на програмата на Празника на розата в Карлово 2024.

1-3
1-6

Изложбата е знак на взаимно уважение и приятелство между азербайджанския и българския народ, която ще спомага за взаимното опознаване на традиции и култури, както и за по-нататъшното развитие на културните отношения между Азербайджан и България.

1-7
1-4
1-8