Начало / Новини / Новини и събития / Художествена и фото изложби, посветени на културната столица на Азербайджан Шуша, на международния фестивал "Солей" в Созопол

   
Художествена и фото изложби, посветени на културната столица на Азербайджан Шуша, на международния фестивал "Солей" в Созопол

В рамките на азербайджанската вечер на 13-ия международен франкофонски фестивал "Солей" в Созопол бяха представени художествена и фото изложби, както и музикално-поетична вечер, посветени на културно-историческо наследство на град Шуша в Азербайджан.

В изложбата "Шуша – перлата на културното наследство на Азербайджан", организирана от посолството на Република Азербайджан в Република България с подкрепа на Бакинския медиен център, са показани картини и фотографии, представящи очарователната природа, древната история и богатата култура на Шуша, културната столица на Азербайджан.

1-4

Втората изложба "Харъбюлбюл – символ на любовта и мира", организирана от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на посолството на Азербайджан в България, представя рисунки на българските ученици от художествени ателиета с изображение на цвете Харъбюлбюл или Кавказски офрис.

1-3
1-7

 

 

 

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска изтъкна, че този вид орхидея, ендемично за Азербайджан цвете, расте в региона на Шуша в Азербайджан и е символ на любовта и мира при азербайджанския народ. Тя разказа легендата, свързана с името на цветето, и отбеляза, че рисунките са част от реализиран през март проект между Центъра и Националния музей на история на Азербайджан.

1-6

Откриването на двете изложби беше последвано от музикално-поетична вечер с участие на заслужилата артистка на Азербайджан Тунар Манафзада, която изпълни национални и класически композиции, придружени с поезия на азербайджанските поетеси от региона на Карабах Агабейим ага и Хуршидбану Натаван на азербайджански и български език в изпълнение на София Шигаева-Митреска.

1-2
1-1