Начало / Новини / Новини и събития / Ден на очарованието на растенията

   
Ден на очарованието на растенията

В навечерието на 24 май за пореден път Биологическият факултет на Софийския университет съвместно с Агробиоинститута (АБИ) на Селскостопанската академия се включи в Деня на очарованието на растенията (FoPD), международна инициатива, започнала през 2012 г. и придобиваща все по-голямо световно признание. Организира се през две години, нашата държава се присъединява през 2015 г.

Координатор за България е проф. дбн Анелия Янчева от АБИ - научен институт към Селскостопанска академия. От страна на Биологическия факултет основен организатор е катедра „Физиология на растенията“ с ръководител доц. д-р Мирослава Жипонова. Към тазгодишната подготовка на дейностите за самия ден активно участваха и студенти от Факултетния студентски съвет при факултета и кръжочници към катедрата – бакалаврите Йордан Георгиев и Златина Желева, Ана-Мария Неделчева от магистрите.

1-3

За наградите от играта "Куиз - Какво научихте за растенията?" се погрижи гл. ас. д-р Десислава Мантовска, а участие в деня с щандове взеха също представители на катедрите "Биохимия", "Ботаника", "Биофизика и радиобиология", "Методика на обучението по биология", както и Институт по декоративни и лечебни растения (ИДЛР).

1-1

На откриването на събитието деканът на Биологическия факултет доц. дбн Любен Загорчев поздрави всички присъстващи и пожела да се поддържа тази енергия за събития, както растенията я поддържат с фотосинтеза.

1-7

Студенти, преподаватели и изследователи участваха в честването на FoPD с дейности, чрез които да предадоха своя ентусиазъм и знания за растенията и природата. Под формата на разговори и демонстрации бяха споделени любопитни факти за растения вампири, дървесни видове в града, общуването на растенията чрез светлината. Беше отговорено на въпроси относно ролята на растенията в нашия живот, какво представляват растителните „суперхрани", какво е значението на бобовите култури, „що за животно е биоземеделието и има ли почва у нас?“ и други.

1-2
1-4
1-8
1-6