Начало / Новини / Новини и събития / Делегация на Софийския университет посети Япония с цел развитие на академичния обмен

   
Делегация на Софийския университет посети Япония с цел развитие на академичния обмен

В периода от 13 май до 23 май 2024 г. делегация от Софийския университет “Св. Климент Охридски” посети Япония с цел развитие на академичния обмен с традиционни и нови партньори. Делегацията осъществи над 15 работни срещи, участва в научен форум по българистика в Осакския университет, срещна се със студенти японисти, с представители на българската диаспора в Япония и взе участие в различни инициативи, организирани от посолството на Република България в Япония. Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ получи най-високото отличие на Университета Сока, Япония. Тържествената церемония се проведе на 14 май 2024 г. в официалната зала на Университета Сока.

Съставът на делегацията включваше: проф. д-р Георги Вълчев, ректор; проф. д-р Мадлен Данова, заместник-ректор по учебната дейност; проф. дсн Соня Карабельова, декан на Философския факултет; проф. д-р Гергана Петкова, декан на Факултета по класически и нови филологии; доц. д-р Вяра Николова, ръководител на катедра “Японистика”; проф. дн Данаил Данов, Факултет по науки за образованието и изкуствата; гл. ас. д-р Цветомира Иванова и изследовател Илияна Костова от катедра “Японистика”.

1-Работна среща в Университет Сейджо

Работна среща в Университета Сейджо

Двустранният академичен обмен бе основна тема в проведените срещи с ръководствата на Университетите Сока, Сейджо, Джочи и Канда в Токио, като бяха обсъдени възможности за подписване на нови споразумения, съвместни курсове, обмен на студенти и преподаватели. В Университета за чужди езици в гр. Киото бе обсъдена възможността за разкриване на курсове по български език, които да бъдат водени от българиста и ръководител катедра доц. Кунитоши Хишикава. На 16 май делегацията взе участие във форума по българистика и балканистика, организиран от лектора по български език и изследовател към катедра “Японистика” Иво Владимиров със съдействието на Филологическия факултет на един от водещите и най-големи японски университети – Университетът Осака. Във форума участваха още проф. д-р Румяна Прешленова, директор на Института по балканистика с Център по тракология към БАН; доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ в БАН; японските учени българисти проф. Макото Кимура и доц. Кента Сугай; проф. Нобухиро Ито от Университет Осака, студенти японисти и японски студенти, изучаващи български език.

1-Среща с ръководството на Университет Сока

Среща с ръководството на Университета Сока

В рамките на своята визита в Япония членове на делегацията се срещнаха с представители на Международния изследователски център Ничибункен в Киото и на Японската фондация Кокусай Корю Кикин – дългогодишни партньори в научно-изследователските проекти на катедра „Японистика“. На годишната среща на Японо-българската асоциация за приятелство, проведена в резиденцията на българския посланик Мариета Арабаджиева, делегацията на Софийския университет имаше възможността да се срещне с представителя на Комитета за Японо-българско икономическо сътрудничество Коичиро Фукуи, на Японска културна асоциация Такаши Ватанабе и с изпълнителния директор на асоциацията за приятелство Акико Игая, с бивши японски посланици в България, както и с членове на българската диаспора.

1-Среща с Акико Игая

Среща с Акико Игая

В Токио бяха проведени срещи с българските преподаватели проф. Цветана Кръстева и д-р Милен Марчев и бяха обсъдени възможности за разширяване на лекторатите по български език в Япония в отговор на големия интерес към България в Япония и с оглед на предстоящия форум Експо 2025, на който страната ни ще се представи с постоянен павилион.

1-Работна среща с ръководството на Факултета по чужди езици Университет Осака

Работна среща с ръководството на Факултета по чужди езици на Университета Осака

Посещението на делегацията от Софийския университет “Св. Климент Охридски” в Япония е важен момент за развитието както на българистиката в Япония, така и на японистиката в България. Обсъдените възможности за академичен обмен, набелязаните стъпки за развитие на двустранното сътрудничество и създадената мрежа между преподаватели, академични звена и институции осигуряват навлизане в нов етап на двустранни взаимоотношения, който да осигури както високи научни, така и конкурентни образователни резултати в глобализиращия се академичен свят.

1-Урок за България

Подкрепата, която оказват държавните институции в двете страни, е важен гарант за постигане на дълготрайни резултати и всички инициативи, осъществявани със съдействието на посолството на България в Япония, на японското посолството в България, на МОН и БАН, на Министерствата на външните работи на двете страни, както и активността на дружествата за приятелство и икономическо сътрудничество в България и Япония са важен фактор в развитието на двустранните отношения между нашите две страни. Консолидацията на усилията за активни взаимоотношения между институциите в България и Япония отговаря както на традиционния интерес към Япония у нас, така и на обществения интерес в Япония към България.

1

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ получи най-високото отличие на Университета Сока, Япония. Тържествената церемония се проведе на 14 май 2024 г. в официалната зала на Университета Сока. Проф. д-р Георги Вълчев бе посрещнат от председателя на борда на директорите Таширо Ясунори и ректора на Университета Сока Масаши Судзуки. На церемонията присъстваха посланикът на Република България в Япония Мариета Арабаджиева, представители на академичната общност на Софийския университет, както и преподаватели и студенти от двете академични институции.

4

 

В приветственото си слово проф. Вълчев заяви: "Бихме искали да продължим да насърчаваме образователния и изследователския обмен, основан на общата за двата университета философия на мира, и заедно с младежите да посрещнем предизвикателството да създаваме ценности във времена на криза".

3

 

На церемонията ректорът на Университет Сока Масаши Судзуки представи историята на обмена между двата университета и потвърди решимостта на академичната общност да отстоява ценностите на мира и благоденствието на човечеството.

 

Университетът Сока и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ подписват споразумение за обмен на 4.10. 1984 г. Споразумението е резултат от двустранния обмен между институциите, започнал още през 1981 г., когато на 21 май в Аулата на Ректората Дайсаку Икеда, основател на Университет Сока, изнася лекция, посветена на културния обмен между Изтока и Запада и получава най-високото отличие „доктор хонорис кауза“. Първите студенти от японска страна, които пристигат в България, са Хирофуми Аджичи и Юми Ниномия, които проф. Аксиния Джурова определя като „най-добрата инвестиция“, с която започва активният и устойчив двустранен академичен обмен. Юми Ниномия преподава български език вече десетилетия и е най-дългогодишният преподавател в японски университет, който популяризира българският език и култура в Япония. Сред първите български японисти, които заминават за Университет Сока, са Гергана Петкова и Вяра Николова, понастоящем съответно декан на ФКНФ и ръководител катедра „Японистика“. За тези 40 години 39 български студенти, 57 японски студенти и 7 преподаватели са участвали в двустранния обмен. Много от тях продължават да са активни културни посланици на двете страни, някои са се насочили към академичната кариера в Япония и България и поддържат активна връзката между българските и японските университети. През годините от българска страна редица учени и интелектуалци посещават Университета Сока, сред които ректорът проф. Георги Близнаков, удостоен със звание „Доктор хонорис кауза“ през 1985 г.; проф. Цветана Кръстева, основател на българската японистика и признат в света изследовател на японската класическа литература, удостоена с почетна награда през 1993 г. С най-високи отличия са удостоени също проф. Иван Лалов (1995) и проф. Аксиния Джурова (2006), чиито диалози с Дайсаку Икеда са част от литературното и философско наследство на двата университета.

2

 

Българската японистика също дължи много на двустранния академичен обмен. С изключение на периода 2020-2021 г. студентите японисти на Софийския университет са активни участници в академичния обмен и всяка година един или двама студенти заминават за Сока с пълни едногодишни стипендии. Университетът Сока е ключов партньор, с чиято помощ университетската ни японистика поддържа най-високи стандарти в своята образователната и научна дейност. Наградата на проф. Вълчев бе съпроводена също с Отличие за приятелство и разбирателство, с което Университетът Сока удостои цялата академичната общност на Софийския университет.

1-Среща с български студенти японисти

Среща с български студенти японисти

1-Участници във форума по българистика в Университет Осака

Участници във форума по българистика в Университета Осака