Начало / Новини / Новини и събития / Биография на спомените или места за завръщане

   
Биография на спомените или места за завръщане

На 13 май 2024 г. в концертната и изложбена зала на Факултета за изкуства на Университета на Ниш, Република Сърбия, бе представена изложбата „Места за завръщане“ на проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер. Събитието се осъществява по програмата за преподавателска мобилност „Erasmus+“.

Експонирани бяха основно голямоформатни работи върху хартия, както и няколко малкоформатни, като всички композиции са върху хартия с различни водни техники – обект на лекционния курс.

1111111

„Носталгиите понякога са изпълнени със значения, свързани пряко със самото състояние на човека...“. Често смятаме, че напускайки едно място с познати предмети, лица, събития, напускаме и спомените си. Пътуването увлича, но местейки се в различни географски точки, откриваме еднакви води, в които влизаме като същите хора. Няма значение дали това са водите на конкретна река или изличено място-спасение, биографията на спомена остава същата. Свечеряването и мимолетните отблясъци остават последния топос, който неизменно ни връща с константна емоция в дифузността на миналото. Съмненията и безсъниците, разбира се, биха могли да са буквални, защото тогава ще бъдат щастливо преодолени, тъй като конкретността не търпи междинни състояния.

2222222

Представените работи са свързани с различни пътувания и еднакви вътрешни състояния, eмоции, които не могат да не бъдат реализирани, макар и не илюстративно. Предците - номади, които са дошли в Европа върху гърбовете на конете си, заедно със знамената си и непреодолимия стремеж към убежище, са носели гърнета за междинните огнища. Тези негледжосани гърнета остават единствената материална връзка със спомена, уседналостта и носталгията по другостта. Материализираните изображения са тези, обърнати към себе дръжки-спомени за пребродени места, свързани с вътрешните преживявания на художника, запечатани във външен цветови разказ.

333333333