Начало / Новини / Новини и събития / Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

   
Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

По покана на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия, проф. Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто изнесе академична лекция, посветена на творчеството на видния португалски поет Антонио Рамош Роза, чиято 100-годишната се чества през 2024 г.

С лекцията си проф. Коутиньо се включи в отбелязването на Световния ден на португалския език в Софийския университет и откри работата на Научноприложния семинар „Лузофонски литературни четения“, който се провежда всяка година в специалност „Португалска филология“ на Факултета по класически и нови филологии.

На събитието присъстваха посланикът на Португалия Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, ръководителят на Катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ проф. д-р Яна Андреева, студенти, докторанти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ на Факултета по класически и нови филологии, приятели на португалския език.

IMG_1714

При представянето на проф. Ана Паула Коутиньо проф. Яна Андреева изтъкна, че активното и ползотворно сътрудничество на португалистите от Софийския университет с португалистите от Университета на Порто датира от много години и посещението на проф. Коутиньо е поредното доказателство за това. Проф. д-р Ана Паула Коутиньо е член на Департамента по португалистика и романистика на Хуманитарния факултет на Университета на Порто, където преподава дисциплини в областта на сравнителното литературознание и романистиката. Тя е доктор по сравнително литературознание (1998), с хабилитация в областта на романските литератури и култури (2010), и изследва съвременната литература от перспективата на компаративистиката, като в последните години се фокусира върху интеркултурността и художествените репрезентации на миграциите и изгнанието. Участвала е в ръководството на Института по сравнителна литература „Маргарида Лоза“ (и е била негов научен координатор (2015-2021). Понастоящем е ръководител на бакалавърската програма „Литература и художествена интермедиалност“. Координира работата по дигиталната енциклопедия Ulyssei@s, както и електронните познавателни бази Diásporas em Português и A Europa face à Europa. Сътрудник е на изследователския център CRIMIC при Университета на Париж IV, на международната мрежа LEA! Lire en Europe aujourd’hui, както и на други международни проекти. Проф. Коутиньо е автор на многобройни статии, студии и монографични изследвания. Сред книгите ѝ особено силен отзвук в португалската и международната португалистична общност имат трудовете, посветени на литературната репрезентация на португалската диаспора, на образа на Европа в новата европейската литература, на творчеството на Антонио Рамош Роза, Маргьорит Дюрас и Агущина Беса Луиш.

IMG_1706

В академичната си лекция пред специалност „Португалска филология“ на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“ проф. Ана Паула Коутиньо представи част от резултатите на актуалния научноизследователски проект „Да видим дървото и гората – да четем поезията на Антонио Рамош Роза отдалече“ (Ver a Árvore e a Floresta. Ler a Poesia de António Ramos Rosa à Distância). Проектът се вписва в усилията за развитието на дигиталната хуманитаристика и се осъществява от Института по сравнителна литература „Маргарида Лоза“ при Хуманитарния факултет на Университета на Порто с финансиране от португалския Фонд за наука и технологии (FCT).

IMG_1691

По думите на професор Коутиньо Антонио Рамош Роза винаги е бил екопоет avant la lettre – заради изострената му чувствителност към природата, заради гносеологичната и епифанична стойност на поетичните му прозрения, заради връзката с Другостта, които прозират в работата му с думите, винаги еднакви, но и винаги различни в огромното му по обем и дълбочина творчество. От много рано Антонио Рамош Роза приема, че Поезията има за своя изначална цел, дори когато тази цел се осъзнава като недостижима, да осмисля реалността в нейната цялост и пълнота и, дори да е в един единствен миг на просветление, да сподели живия ритъм на една пулсираща Земя, съзряна и преживяна като общ дом за всички същества, заключи проф. Коутиньо.