Начало / Новини / Новини и събития

   
Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международното биенале INTERBIFEP

Творби на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата са сред избраните от международното жури за участие в INTERBIFEP (Международното биенале на портрета).

Ползотворни срещи и дискусии на български учени в Университета „Адам Мицкевич“ в Познан

Във връзка с изпълнението на дейностите, заложени в проект BG05M2OP001-2.016-0019 „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния”, в университета „Адам Мицкевич“ (AMU) в Познан, Полша, бяха проведени срещи и дискусии между български и полски учени и преподаватели от три университета.

Изложба GRAPHICS` RE-CONCEPT

На 20 септември 2022 г. в Галерия „Сан Стефано“ в София бе открита изложбата GRAPHICS` RE-CONCEPT – първото мащабно арт събитие от проекта „Графичната образност – нова реалност“ на катедра „Визуални изкуства“, Факултет по науки за образованието и изкуствата, с автор и ръководител доц. д-р Снежина Бисерова.

Международен симпозиум „АРТ-еко 2022“

От 10 до 16 септември 2022 г. в Творчески дом „Китен“ беше проведен международният симпозиум „АРТ-еко 2022“, в който участваха преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Центърът за азербайджански език и култура участва в Панаира на езиците

От 2001 година по инициатива на Съвета на Европа ежегодно на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Езикът е средство за постигане на по-добро разбирателство между различни народности и култури, а многоезичността на европейския контитент въодушевява.

XVIII-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

След двегодишно прекъсване на 18 септември 2022 г. Екопарк - Варна отново събра жокеи от цялата страна в XVIII-тия Републикански турнир по прескачане на препятствия за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е традиционно за Екопарк - Варна и следва социалната и образователна мисия на Университетските ботанически градини. Тази година провеждането му съвпада със 130-годишнината от създаването на градините.

В Софийския университет се провежда Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

Физическият факултет на Софийския университет е домакин на VIII-ия Международен колоквиум на Европейската космическа агенция. Фокусът е върху глобалните спътникови системи за навигация. Събитието се провежда в Аулата в Ректората и ще продължи до 16 септември 2022 г.

Софийският университет е на второ място в Националните летни студентски игри

Отборът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” грабна второто място във финалното класиране на Националните летни студентски игри „Летен университет“, организирани от Националното представителство на студентските съвети в Република България, които се проведоха за 20-ти пореден път. Пред отбора на Алма матер са само студентите и докторантите от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Предварителни резултати от теренното изследване и картографиране на бедствието в района на селата Каравелово и Богдан

На 9 септември 2022 г (петък) беше извършено теренното изследване и подробно картографиране на територията, засегната от наводнение на при селата Каравелово и Богдан (община Карлово) от екип на Националния център за геопространствени изследвания и технологии при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров.

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” с впечатляващо дарение

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” към Софийския университет преди дни получи впечатляващо дарение от български стари радиоприемници, произведени в периода между 1927–1944 г. До този момент музеят е получавал дарения от 3-4 радиоапарата наведнъж, но сега те са 35. Дарителят е Николай Бимбалов от Пловдив.

Проф. Лаура Димитрова с участие в международния пленер „Боженци 2022“

От 26 август до 3 септември 2022 г. проф. дн Лаура Димитрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взе участие в международния пленер „Боженци 2022“.

VMware подкрепя INSAIT с грант от 1,5 милиона долара, за да стимулира технологичните иновации в България и Европа

VMware обявява партньорството си с Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Чрез тази инвестиция, компанията цели да подкрепи високотехнологичната научно-изследователска дейност в България и Европа. Целта на партньорството е да привлече изследователи и специалисти на световно ниво и да подготви следващото поколение иноватори и инженери.

Екип от Геолого-географския факултет ще направи заснемане и картографиране на пострадалите от наводненията села в община Карлово

На 9 септември 2022 г. (петък) екип на Националния университетски център по геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) и Геолого-географския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров ще извърши пълно заснемане и подробно картографиране на района на последните наводнения при селата Каравелово и Богдан, община Карлово.

Азербайджанският център участва във втория фестивал "Сцени на Струма"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва във втория международен фестивал “Сцени на Струма”, организиран от Община Кюстендил, Музикална къща "Престо" и читалище "Братство 1869". В читалището "Братство 1869" центърът представя изложба на детски рисунки, посветена на Азербайджан.

Нова магистърска програма „Близкоизточни изследвания с арабски език“

От учебната 2022–2023 г. стартира новата магистърска програма „Близкоизточни изследвания с арабски език“ на Катедра „Арабистика и семитология“ в Софийския университет. Първа и единствена по рода си в България и Югоизточна Европа, тази програма на специалност „Арабистика“ обединява три взаимосвързани тематични кръга – регион, световна религия и източен език (арабски).

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2022/2023 година

За попълване на незаети след окончателното класиране места, субсидирани от държавата съгласно т. 1 и т. 7 от РМС № 363 от 01 юни 2022 г., и за попълване на незаети след окончателното класиране места за обучение срещу заплащане, съгласно т. 2 и т. 7 от РМС № 363 от 01 юни 2022 г., Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием .

На пленера „БОЛЕСТРАШИЦЕ 2022“ бяха изложени творби на преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“

Преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков и гл. ас. д-р Явор Грънчаров взеха участие в 24-ия международен пленер „БОЛЕСТРАШИЦЕ 2022“, който се състоя в АРБОРЕТУМ, Болестрашице, Полша от 8 до 14 август 2022 г.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в международна изложба в Полша

На 9 август 2022 г. в зала „Пьотр Михайловски“ в АРБОРЕТУМ, Болестрашице, Полша беше представена международната изложба „ЕКО АРТ“. В нея участват проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков, доц. д-р Снежина Бисерова, гл. ас. д-р Явор Грънчаров и докторантът Марина Александрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 4 август 2022 г. почина проф. д.и.н. Цветана Борисова Георгиева, изтъкнат български историк и антрополог, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на университета, с изследвания по история на българските земи в Османската империя и в областта на етнологията, с водещо значение за развитието на българската османистика и антропология.

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на международен фестивал в Полша

От 22 до 30 юли 2022 г. трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на фестивала „Експеримент“ в Збоншин, Полша. Тази година фестивалът се проведе под надслова „Необятност“. „Алма Алтер“ показа необятните си възможности, като застана пред полската публика с три представления („Цар Лъв“, „Животът е сън“, „Всяка жена крие в себе си едно жестоко „Не“) и един концерт. Всички те бяха специално подбрани и адаптирани за целите на фестивала.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 30 юли 2022 г. на 86-годишна възраст почина доц. Анна Лилова, учен и университетски преподавател, с чието име е тясно свързано развитието на преводознанието и утвърждаването на теорията на превода като академична дисциплина в България.

Опелото ще се състои на 6 август 2022 г. от 14 ч. в църквата „Света София“ в гр. София.

Алма матер спечели проект за кредитна мобилност по програма „Еразъм+“

Софийският университет „Св. Климент Охридски” спечели нов проект за кредитна мобилност по програма „Еразъм+“ – „Мобилност на студенти и персонал в сферата на висшето образование, включващи трети страни, които не са асоциирани към Програмата" (КА171) за академичните 2022/2024 г.

Лятна школа и работна среща по проект EXTREME: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

Лятна школа и работна среща по проекта EXTREME се проведоха в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, Варна, България. Проектът се финансира от Министерството на образованието и науката на Република България в рамките на Националната програма „Европейски научни мрежи“ и се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Приключи 59-тият летен семинар по български език и култура

Традиционният летен семинар по български език и култура, който се проведе за 59-ти път в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен, бе официално закрит с тържествена вечер, посветена на българския фолклор. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. Над 70 души от Европа и Азия участваха в семинара тази година.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д-р Кругер Милованов, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Алма матер.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

Успех за българския отбор на Международната олимпиада по география

Три сребърни медала спечелиха учениците, представили България на международната олимпиада по география, която се проведе от 12 до 17 юли 2022 г. в онлайн среда. Това са Даниел Димитров от 11 клас и Михаил Паскалев от 10 клас в МГ “Д-р Петър Берон” във Варна и Денис Урумов от 11 клас на 91. НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” в София. В отбора участва още и Пламен Миланов от 11 клас на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, но малко не му достигна за медал.

Исторически успех за България на Международна олимпиада по биология

От 9 до 18 юли 2022 г. в гр. Ереван, Армения, присъствено се проведе Тридесет и третата Международна олимпиада по биология (IBO 2022). Предишните две години заради пандемията от COVID-19 състезанието протичаше онлайн. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят.

Отлично представяне на българския отбор на 54-та Международна олимпиада по химия (54 IChO)

В периода 10-18 юли 2022 г. се проведе 54-та Международна олимпиада по химия с виртуален домакин Nankai University, Tianjin, Китай. Българските ученици се представиха блестящо, а ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“

За първи път Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява прием по съвместни програми с български и чужди университети, по които ще се споделят преподаватели и ще се издават общи дипломи.

59-ти летен семинар по български език и култура

На 10 юли 2022 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен започна традиционният летен семинар по български език и култура. Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г. Той се провежда ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии. Събитието ще продължи до 30 юли 2022 г.

Проф. д-р Людмила Илиева бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за приноса й за утвърждаване престижа и авторитета на Софийския университет и на българската академична испанистика в нашата страна и в чужбина.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

За десети път се проведе международната научна среща по Физика на плазмата

За десети път International Workshop and Summer School on Plasma Physics събра утвърдени и млади учени, докторанти и пост-докторанти от Белгия, България, Чехия и Япония.

INSAIT привлече в България легендарен учен в областта на изкуствения интелект

Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. беше обявен днес.

9 356 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Завърши випуск 2021 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, абсолвентите от випуск 2021 на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си. Завършилите програмата са 16, от тях четирима са с отличен успех.

Международен научен семинар „The Early Modern Period in the Balkans and Central Europe – Sources, Methods and Concepts“

Центърът за регионални изследвания (ЦРИА) и анализи и Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха международния научен семинар „The Early Modern Period in the Balkans and Central Europe – Sources, Methods and Concepts“, който се проведе в Конферентната зала на Софийския университет между 22 и 25 юни 2022 г.

Кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе инициатор на проведена кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“, която се състоя на 28 юни 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Представяне на сборника „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“

На 27 юни 2022 г. беше представен сборникът „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“. В Конферентната зала на Софийския университет се събраха филолози и балканисти, а специални гости на събитието бяха посланикът на Косово Делфин Плана, както и представители на посолството на Албания.

Юбилеен национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти"

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Юбилейният национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти". Той провежда във връзка с 140-годишнината от създаването на първата детска градина у нас и се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Предучилищна и медийна педагогика" и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП (БНК-ОМЕП).

Софийският университет и Върховният комисариат на ООН за бежанците подписаха анекс към меморандума си за сътрудничество

На 22 юни 2022 г. ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците – ВКБООН Нарасимха Рао Нилагири Лакшми подписаха анекс към Меморандума за разбирателство от 2018 г.

Онлайн дискусия „Ролята на Академията за постигането на глобалните цели“

Софийският университет бе домакин на онлайн дискусията „Ролята на Академията за постигането на глобалните цели“. Сред целите на събитието са да насърчи дискусиите относно ролята на научната общност в изпълнението на Глобалните цели измежду заинтересованите страни на национално ниво; да се обсъдят и представят някои ключови предизвикателства и постижения в областта на устойчивото управление, образованието и научната дейност на българските университети.

Ботаническите градини на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ навършиха 130 години

През 2022 г. с поредица от дейности, образователни инициативи и изложби Университетските ботанически градини отбелязват 130 години от създаването си. Началото е поставено през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900 г.). Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Консорциума на европейските ботанически градини (EBGC), Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участват със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.

Научен фестивал “Младите - за Земята!”

В Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се проведе фестивалът “Младите - за Земята!”. Целта на събитието бе да повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени.

Представяне на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения – Камойш и Сарамаго в диалог“ в Деня на Португалия

Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ към Факултета по класически и нови филологии проведоха второто издание на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения“, който тази година бе на тема „Камойш и Сарамаго в диалог“.

Първи концерт на студентската група „Лингвакорд“

На 17 юни 2022 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя първият самостоятелен концерт на студентската група „Лингвакорд“.

 

Маршал Лий Милър бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, г-н Маршал Лий Милър, най-дългогодишният член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Високото отличие е за безспорния му принос за обновяването и модернизирането на учебните зали 272, 224 и 243, за дългогодишната му подкрепа за Сдружението за международни състезания по право, което организира и подпомага подготовката на отборите на Юридическия факултет на Алма матер.

Международна конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“ (16-18 юни 2022 г.). Славистичните четения на Факултета по славянски филологии се провеждат от 1992 г. традиционно на всеки две години. През 2022 г. конференцията ще се проведе за пръв път в хибриден формат – присъствено и онлайн. В програмата на тридневния форум са включени 130 доклада на утвърдени и млади учени от 15 страни.

Завърши випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

160 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет. 62-ма са отличниците, двама от абсолвентите получиха значки, а осем – грамоти.