Начало / Новини / Новини и събития

   
Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 20 май 2023 г. приключи ученическият Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от „Университет за деца“ в партньорство с Факултета по химия и фармация, Биологическия факултет, Физическия факултет и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Турнирът се провежда за четвърта поредна година и цели насърчаването на научноизследователския интерес на ученици от V до VII клас в четири отделни състезания – по математика, физика, химия и биология.

Проф. дхн Тодор Дудев получи Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос за 2023 г.

За петнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Голямата награда за цялостен научен принос за 2023 г. бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Факултета по химия и фармация Сред наградените изследователи бяха отличени и чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Физическия факултет и д-р Диана Чолакова от Факултета по химия и фармация.

Национална научно-практическа конференция на тема „Съвременното книгоиздаване: реалност, тенденции и прогнози“

В Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация се провежда Национална научно-практическа конференция по повод 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“ във факултета. Темата на двудневния форум е „Съвременното книгоиздаване: реалност, тенденции и прогнози“. Събитието, организирано от Факултета по масова журналистика и Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване“, е посветено и на 135-годишнината от основаването на Софийския университет.

Информационен семинар за грантове на National Geographic Society бе проведен в Софийския университет

EURAXESS Кариерен център за докторанти и изследователи и Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ съвместно с National Geographic Society организираха информационен ден за представяне на грантовата схема на среща, която се проведе на 15 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Проф. д-р Мая Стоянова беше избрана за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 18 май 2023 г., проф. д-р Мая Стоянова беше избрана за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Петя Йосифова-Хънкинс взе Специалната награда на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2023 с дебютния си филм “Жири”

Официалната церемония се проведе на 16 май 2023 г. в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията отличи най-добрите български филми и професионалистите, работили по тях в секциите за игрално, документално и анимационно кино.

Завърши випуск 2022 г. на Философския факултет

160 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите с отличен успех са 53, 10 са пълните отличници. Тържествената церемония по връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 269 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 110 завършват с отличие, шестима са пълните отличници.

Посланикът на Република Италия гостува на специалност „Италианска филология“

На 17 май 2023 г. в Първа заседателна зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланикът на Република Италия в България Н. Пр. госпожа Джузепина Дзара гостува на специалност "Италианска филология".

Биофест в Биологическия факултет

На 13 май 2023 г. след тригодишна пауза се проведе традиционният за Биологическия факултет на Софийския университет Фестивал на биологическите науки. Събитието беше посетено от стотици ученици от първи до 12 клас, учители и родители.

Представители на организацията "Матица хърватска" гостуваха на Историческия факултет

На 17 май 2023 г. в 35 аудитория в Ректората на Софийския университет в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина" с ръководител проф. дфн Анна-Мария Тотоманова и с активното съдействие на колегията на Историческия факултет се проведе вечер, посветена на българо-хърватското историческо и културно сътрудничество.

Представяне на второ, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамски речник

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет бе представено второ, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамски речник.

Завършиха магистрите от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и изкуствата

260 магистри от специалностите „Начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“ и „Физическо възпитание и спорт“ получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата в Ректората. С отличен успех са 65, а пълните отличници са 6.

Проф. д-р Весела Гюрова бе удостоена с Почетен нагръден знак на Софийския университет Св. Климент Охридски“, първа степен

В рамките тържеството по връчване на дипломите на магистри от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и науката дългогодишният преподавател във факултета проф. д-р Весела Гюрова бе удостоена с Почетен нагръден знак на Софийския университет Св. Климент Охридски“, първа степен. Отличието за цялостна научно-творческа, изследователска и преподавателска дейност й беше връчено от заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев.

Геолого-географският факултет участва в Софийския фестивал на науката

За поредна година Геолого-географският факултет на Софийския университет участва в Софийския фестивал на науката (11-14 май 2023 г.), който се проведе в София Тех Парк. Събитието се организира от Фондация „Красива наука“ под патронажа на Министерство на образованието и науката и е в Календара на културните събития на Столична община.

Специалност „Унгарска филология“ отбеляза своята 40-годишнина

С концерт на дуо "Платон Каратаев" специалност "Унгарска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза 40 години от основаването си. Концертът се проведе в Аулата в Ректората. Придружаващо събитие бе изложба на книги, разположена в Централното фоайе на Ректората.

Центърът за компетентност Clean&Circle се включи в две събития за популяризиране на науката

Центърът за компетентност Clean&Circle, водеща организация в който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, активно участва в Софийския фестивал на науката, както и в Биофест 23, който се проведе в Биологическия факултет на Софийския университет.

Завърши випуск 2022 г. на Историческия факултет

105 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет. 63 са отличниците, а пълните отличници са 9.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 150 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 66 от абсолвентите завършват с отличен успех, а 19 от тях са пълни отличници.

Изложба "25 години специалност Книгоиздаване"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“ . Тя може да бъде разгледана до 19 май 2023 г., след което ще бъде преместена във фоайето на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Физическият факултет със значимо участие на тазгодишния Софийския фестивал на науката

Участието на Физическия факултет на тазгодишния Софийски фестивал на науката, състоял се в София Тех парк в периода 11 – 14 май 2023 г., беше значимо както по продължителност - 41 астрономически часа, така и по брой събития – 17 и лектори и демонстратори - 10 преподаватели и 25 студенти. Поводът за такова активно участие беше 60-тата годишнина от създаването на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Световният ден на климата беше отбелязан с Научен семинар „Изменение на климата – регионални вектори“ в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе семинарът „Изменение на климата – регионални вектори“, организиран от катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Събитието се провежда в чест на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и 50-годишнината на катедрата. През последните години в редица райони на света се наблюдават по-чести и тежки екстремни метеорологични и климатични явления като студени и горещи вълни, наводнения, суши, горски пожари и бури. Географските различия във времевата проява, продължителността и интензивността на регистрираните изменения в климатичната система предпоставиха идеята на семинара.

Студенти от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" се срещнаха с Джон Кривит от колежа Emerson

На 9 май 2023 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе среща на студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" с Джон Кривит - професор в частния колеж Emerson(Бостън, Масачузетс) и бивш председател на Audio Engineering Society (AES).

Ново звукозаписно студио за студентите във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече имат възможност да използват най-новото звукозаписно студио в бл. 2 на Кампус „Изток“.

70 години Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“

Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 70-годишнина с научна сесия на тема „Непроменящият се императив за промяна“.

Алма матер е сред 4,7% най-добри университета в света

В обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема място сред най-добрите 4,7% университета в света. Тhe Center for World University Rankings публикува най-голямата академична класация на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 20 531 университета.

Студенти от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

Изложба „Социален плакат“ в галерия „Алма матер“

От 3 до 13 май 2023 г. в Галерия „Алма матер“ беше представена изложбата „Социален плакат“, чиито автори са студентите от четвърти курс на специалност „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата: Галислав Асенов, Кристиян Атанасов, Милослав Георгиев, Елизабет Иванова, Яна Ким, Кристиян Кралев, Мира Найденова, Катрин Павлова, Станислав Тотков, Сам Чой, Юджин Чой.

Семинар на тема „Да искаш, значи да можеш“

На 10 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, организиран от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата. Събитието бе посветено на великия немски композитор Рихард Вагнер (1813-1883) по случай 210-та годишнина от неговото рождение, както и на 140-та годишнина от рождението на изтъкнатия български музиколог, диригент, фолклорист и учител Иван Камбуров (1883 – 1955).

Философският факултет на Софийския университет единствен в България предлага на студентите и преподавателите безплатна психологическа консултация

„Центърът за психологическо консултиране и изследвания“ към Философския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“ е единствена по рода си университетска структура в България. Подобни центрове функционират в повечето висши учебни заведения и университети в Европа и САЩ. След основно проучване на опита и добрите практики в световен мащаб, преди две години с решение Академичния съвет на Университета, Центърът беше официално конституиран.

Трета национална студентска олимпиада по езикова култура

В Софийския университет на 12 май 2023 г. започна двудневната Трета национална студентска олимпиада по езикова култура, организирана от Катедрата по български език на Алма матер.

Конференция „Религиозното образование в българското училище“

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция на тема: „Религиозното образование в българското училище“. Научният форум е двудневен и е организиран от Богословския факултет на Софийския университет. Конференцията е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет.

Изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов представи промените в банковите регулации пред студенти в Софийския университет

На среща със студенти от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов представи предстоящите регулаторни инициативи и предизвикателства в банковия сектор през следващите 3 години.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържественото честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

Хъб по интелектуална собственост ще свързва науката с индустрията

Хъб по интелектуална собственост и трансфер на технологии ще бъде създаден в Института по право, икономика и интелектуална собственост в Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с Европейското патентно ведомство. Хъбът ще свърже науката с индустрията чрез закрила, управление и технологичен трансфер на интелектуалната собственост върху научноизследователските разработки, технологии и иновации.

100 години специалност „Педагогика“

В деня на патронния празник на Факултета по педагогика – 11 май, в Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествено честване на 100-годишнината на специалност "Педагогика" в Софийския университет", посветено и на 135 години от създаването на Софийския университет.

"Нашите учебници"

В навечерието на най-българския празник – 24 май, във фоайето на Централната университетска библиотека е представена изложбата „Нашите учебници“, посветена на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 100-годишнината на специалност „Педагогика“.

Празници на световни туристически дестинации – Япония

След кратко прекъсване в Софийския университет беше възобновена традицията на студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет да организират празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма. Тази година в Театралната зала в Ректората дестинацията беше Япония.

Четиринадесето издание на Дни на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

За поредна година във Факултета по математика и информатика се провежда Форум на кариерното развитие. В рамките на два дни - 10 и 11 май 2023 г., студенти от всички факултети на Софийския университет, както и от други висши училища, ще могат да се срещнат с представителите на 84 фирми и бъдещи работодатели. Мотото и тази година е „Знам и искам да го докажа”. Организатор на събитието е Кариерният център на факултета.

Проф. Рени Йотова получи международна награда за поезия Леополд Седар Сенгор 2022

Проф. Рени Йотова от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет е отличена с втора награда за поемата си „Delete“ на Международния конкурс за поезия на името на сенегалския поет Леополд Седар Сенгор.

Успех на българския отбор в LVII Международна Менделеевска олимпиада по химия

От 30 април до 6 май 2023 в гр. Астана, Казахстан, се проведе LVІI Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ), в която взе участие отбор на България. В олимпиадата се включиха 114 ученици от 21 страни от Европа, Азия и Южна Америка. За първи път всички участници от българския отбор са отличени със сребърни медали.

Изложба фотографии „100 години специалност Педагогика – между потоците на времето“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба фотографии на доц. д-р Владислав Господинов „100 години специалност „Педагогика“ – между потоците на времето“. Експозицията е част от честванията по повод 100-годишнината на специалност „Педагогика“ и 135-та годишнина от създаването на Софийския университет.

Международна научна конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“, организирана от Факултета по славянски филологии. Научният форум ще продължи до 11 май 2023 г.

Университетска ботаническа градина Варна посрещна Гергьовден с празнична хоротека

За втора поредна година Екопарк Варна отбеляза Гергьовден с празнична хоротека. Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на парка.

Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура посети INSAIT

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет беше домакин на визитата на министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация от японски бизнес лидери. Посещението е по покана на INSAIT и съвпада с първата година от откриването на института.

Конференция в Софийския университет дискутира свободата в испанокултурата и в медиите днес

На 4 май 2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” се проведе конференцията „Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес”, която бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Публична лекция на доц. д-р Имтинан Смади "Арабският език и преводът на човешкото знание в обмена между културите"

На 3 май 2023 г. Катедра „Арабистика и семитология“ бе домакин на проведеното в Центъра за източни езици и култури събитие с гости от Катар, Йордания и Йемен. Събитието бе открито от ръководителя на катедрата проф. д-р Симеон Евстатиев, който представи тримата гости от различни арабски страни: доц. д-р Имтинан Смади (преподавателка по арабска литература в Йорданския университет, Аман), доц. д-р Ханан Фаяд (преподавателка в Катарския университет, Доха, писателка и медиен консултант на международната награда „Шейх Хамад за превод и международно разбирателство“) и г-н Рияд Ал-Месайбели от Йемен.

Изложба „Нашите посланици в училище“ в галерия „Алма матер“

От 3 май 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Нашите посланици в училище“. Експозицията с фотографии е посветена на религиозното образование и е част от академичния календар за честването на 135-годишнината от създаването на Софийския университет и 100-годишнината на Богословския факултет.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 78 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. 35 от тях завършват с успех отличен над 5.50. Пълните отличници са трима, които получиха значки „Отличник на Софийския университет“.

Завърши първият випуск на съвместната магистърска програма на Софийския университет и Бухарския държавен университет

На 28 април 2023 г. на тържествена церемония в Бухарския държавен университет, Узбекистан, бяха връчени българските и узбекистанските дипломи за завършено висше образование на абсолвентите-магистри от първия випуск на съвместната магистърска програма „Чужд език /английски/, литература, медии“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Бухарския държавен университет.