Начало / Новини / Новини и събития

   
Фондация „Александър С. Онасис“ подкрепя специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2023-2024 г. специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии отново се радва на сътрудничеството с Фондация „Александрос С. Онасис“ за популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийски университет.

Седмица на Алианса „Трансформация за Европа“ в София

От 26 до 30 септември 2023 г. Софийският университет е домакин на Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“, по време на която представители на партньорските университети ще дискутират въпроси на докторантското обучение и съвместните докторски програми, както и предизвикателствата пред висшето образование. Ще се проведат съвместни докторантски курсове, а студенти по изобразително изкуство от Софийския университет и Университета на Силезия (Полша) ще работят в рамките на пленера „Памет и архитектура“.

Цикъл лекции на проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина

Гост на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ по проект Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer (SUMMIT) е проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина, NC State University. Той е назначен като гост-професор за периода 18 септември – 5 ноември 2023 г. в изпълнение на дейностите, включени в програмата на научна група 3.1.7 „Функционални материали“ с водещ учен проф. Тони Спасов.

Преподаватели от Философския факултет участваха в Глобалния форум по публично управление в Сеул

Проф. д-р Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, Катедра „Политология“, и гл. ас. д-р Деница Хинкова от Катедра „Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет, участваха в Глобалния форум на асоциациите по публично управление.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков представят изложбата „Истории“ в галерия „Резонанс“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата представят авторската си изложба „Истории“ в галерия „Резонанс“ в град Пловдив от 21 септември до 10 октомври 2023 г.

БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета „100 години Богословски факултет“

От 25 септември 2023 г. Българската народна банка пусна в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на Софийския университет. Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 (хиляда четиристотин и седемдесет) лева.

За първи път български институт публикува свои изследвания на най-престижната конференция в света за изкуствен интелект

Учени от института INSAIT към Софийския университет ”Св. Климент Охридски” записват имената си до създателите на модела зад ChatGPT, публикуван на същата конференция.

ЦВП „Наследство БГ“ проведе международен курс за напреднали докторанти и млади учени в Несебър

Центърът за върхови постижения (ЦВП) „Наследство БГ“ организира Международен курс за напреднали докторанти и млади учени по византийска епиграфика in situ (Advanced Summer Course ‘Byzantine Epigraphy in Situ’/ BEinSitu) в Несебър в периода 12-15 септември 2023 г.

Българи и румънци създават заедно духовен православен туристически маршрут

Ръководителят на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ чл.-кор. проф. дин Иван Илчев на работно посещение в Букурещ (Румъния) подписа меморандум за сътрудничество и взаимно участие в проекти с The Institute for Advanced Studies in Levant Culture and Civilization Centre of Excellence of the World Academy of Art & Science.

Възпитаник на Физическия факултет e победител в международен конкурс по оптометрия

Михаела Бачева, възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е победител в направление „Научно проучване в сферата на контактните лещи“ на международния конкурс OptiStudent™ Awards.

Национална научна конференция „Българите в огледалото на по-близки и по-съседни съседи – проблеми при изграждане на образа“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда двудневна Национална научна конференция на тема: „Българите в огледалото на по-близки и по-съседни съседи – проблеми при изграждане на образа“. Научният форум се осъществява по инициатива на чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и е по проект „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“.

Софийският университет е класиран на 272-ро място в QS World University Rankings: Europe 2024 и на 17-то в QS Europe University Rankings 2024: Eastern Europe

Софийският университет е на 272-ро място в класацията на университетите QS World University Rankings: Europe 2024 и е сред първите 40% от класираните. Класацията, която се прави за първи път и беше обявена на 20 септември 2023 г., включва 688 университета от Европа.

„Интеграция в алгоритми“ – самостоятелна изложба на Явор Грънчаров

От 18 септември 2023 г. галерия „Алма Матер“ е домакин на „Интеграция в алгоритми“ – самостоятелна изложба на гл. ас. д-р Явор Грънчаров от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

В нова статия публикувана в Nature Machine Intelligence, учени с участие на СУ използват тензорни мрежи за разработката и обучението на агент с изкуствен интелект, който манипулира много взаимодействащи квантови битове информация

През последните няколко години квантовите технологии претърпяха значително развитие, загатвайки за огромния си потенциал в най-различни области. Очаква се квантовите компютри да подобрят редица класически алгоритми, включително за оптимизиране, търсене и сортиране и други; квантовите симулатори вече спомагат за изследване на нови квантови фази на материята; квантовите сензори могат да постигнат несравнима измервателна прецизност, а квантовата криптография осигурява най-стабилните и сигурни протоколи за комуникация, познати на човечеството. Предимството на този нов род технологии пред техните класически аналози се крие в квантовите корелации (наричани от физиците квантово вплитане), и се проявява в явления извън обхвата на класическата физика.

130 години от рождението на акад. Даки Йорданов – създател на Университетската ботаническа градина в гр. Балчик

На 14 септември 2023 г. се навършват 130 години от рождението на акад. Даки Йорданов, създател на Университетската ботаническа градина в гр. Балчик и едно от светилата в българската ботаника и биология.

Ретроспективна изложба на Алберто Моралес "На юг от юга"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита ретроспективната изложба на Алберто Моралес „На юг от юга. Аржентинска Антарктика“. Експозицията може да бъде разгледана до 30 септември 2023 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12 септември 2023 г. на 87-годишна възраст ни напусна проф. дфн Петър-Емил Митев, учен с феноменално богата ерудиция, с енциклопедични знания в областта на социалните науки, човек с изключително висок морал и активна гражданска позиция, чийто принос в науката и обществения живот е не само безспорен, но високо ценен от поколения философи, социолози и политолози.

Председателят на парламента на Република Азербайджан посети Центъра за азербайджански език и култура

Председателят на парламента на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова посети Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Визитата на г-жа Гафарова се осъществява по покана на председателя на Народното събрание на България Росен Желязков.

Учени от GATE разкриват доколко онлайн гигантите работят срещу дезинформацията

Изследователите на GATE с първи анализ на изпълнението на ангажиментите на Google, Meta, Microsoft, TikTok и X/Twitter по Укрепения кодекс за поведение относно дезинформацията в България.

Международна конференция „Уязвимост, човешко развитие и кооперативно възстановяване в бурни времена“

От 11 до 13 септември 2023 г. Софийският университет е домакин на годишната конференция на Асоциацията за човешко развитие и способности и възможности за реализация (Human Development and Capability Association / HDCA). Това е първата годишна конференция на Асоциацията, която се организира в страна от Централна и Източна Европа. Темата на конференцията е “Уязвимост, човешко развитие и кооперативно възстановяване в бурни времена" (Vulnerability, human development and cooperative re-building in turbulent times). В събитието ще се включат над 300 участници от 60 страни.

Международен симпозиум "АРТ-еко 2023"

От 29 август до 5 септември 2023 г. в творчески дом "Китен" на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше проведен международният симпозиум "АРТ-еко 2023".

Официално откриване на Marine Renewable Energy Academy – инициатива на Стопанския факултет и Филиал Бургас

На 4 септември 2023 г. в гр. Бургас екипът на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с екипа на Филиал Бургас на Университета, Британското посолство в България и Община Бургас, официално откри първото издание на лятната школа „Marine Renewable Energy Academy”. Инициативата е организирана от гл. ас. д-р Мария Трифонова, координатор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет.

11 Национална конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе 11-та Национална конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“. Тя се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Classbuddy и с подкрепата на Huawei, Photon и Център за творческо обучение.

Азербайджанският център участва в международния фестивал "Сцени на Струма" в Кюстендил

На 2 септември 2023 г. се състоя откриването на третия международен фестивал “Сцени на Струма” в Кюстендил, организиран от Община Кюстендил, Музикална къща "Престо" и читалище "Братство 1869" в партньорство с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски". В рамките на фестивала Азербайджанският център откри фотоизложба "Непознат, а толкова близък: Азербайджан" на Аурелия Насирова.

Институтът INSAIT и Софийският университет се присъединиха към европейската мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS

България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ у нас се създава първата точка от мрежата в региона „ELLIS Unit Sofia“.

XIX-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

Екопарк Варна и Община Варна представиха XIX-тото издание на Републиканския турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Състезанието се проведе на 2 септември 2023 г. в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна.

Учен от INSAIT привлече 4 млн. лв. частно финансиране в стартъп в изкуствения интелект

Компанията за изкуствен интелект MLC набра 4 млн. лева от частни инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания. Сред тях е и съосновател на Wayve - милиардна компания за автономно шофиране. Стартъпът е създаден от Камен Брестнички - изследовател в областта на изкуствения интелект в института към Софийския университет - INSAIT, в партньорство с Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство. Това е резултат от ефективната връзка наука-бизнес, която се осъществява в организацията.

Галерия „Алма матер“ представя изложбата „ЕКО АРТ“

От 28 август 2023 г. галерия „Алма матер“ в Ректората е домакин на груповата международна изложбата „ЕКО АРТ“, чийто куратор е проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша.

Девети международен колоквиум по старобългаристика

На 28 август 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Деветият международен колоквиум по старобългаристика. Той ще се провежда в периода 28-30 август 2023 г. Настоящото издание на научния форум е част от серия събития под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова и е в рамките на Националната научна програма “Развитие на чуждестранната българистика в чужбина”.

Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT

Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия обявен конкурс за изследователи в българския INSAIT. Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT, а журито включваше едни от най-ярките умове на нашето време.

 

Отличие за проф. д-р Роберт Пенчовски от Биологическия факултет

Проф. д-р Роберт Пенчовски, ръководител на новата лаборатория по синтетична биология и биоинформатика в Биологическия факултет на Софийския университет, получи награда за изключителен учен от 7-то издание на международните награди за научни изследвания в областта на сензорните технологии.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2023/2024 година

За попълване на незаети след окончателното класиране места, субсидирани от държавата съгласно т. 1 и т. 7 от РМС № 441 от 22 юни 2023 г., и за попълване на незаети след окончателното класиране места за обучение срещу заплащане, съгласно т. 2 и т. 7 от РМС № 441 от 22 юни 2023 г., Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием .

България направи най-доброто си представяне на Международната олимпиада по география (iGeo)

Международната олимпиада по география (iGeo) се проведе в Бандунг, Западна Ява, Индонезия от 7 до 13 август 2023 г. Българският отбор спечели 4 медала – два златни и два бронзови. Ръководители на националния отбор са доц. д-р Димитър Желев от Геолого-географския факултет на Софийския университет и Даниел Христов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участваха в 11-то издание на Международния пленер „Стипан Шабич“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в международния пленер „Стипан Шабич“ в град Суботица, Сърбия. Пленерът се състоя от 7 до 12 август 2023 г. и беше организиран от Дружеството на хърватските художници в Сърбия “Croart”.

Учени от Софийския университет участваха в конференция на Асоциацията на европейските университети

Проф. д-р Мария Стойчева, ръководител на научна група „Европейски ценности и социални предизвикателства“ в рамките на проект SUMMIT, финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ, и проф. д-р Майкъл Байръм, утвърден изследовател, се включиха в ежегодната среща на Съвета за докторантско обучение към Европейската университетска асоциация в Лахти, Финландия през юни.

Галерия „Алма матер“ е домакин на студентската изложба „СТИХИИ: Въздух и ВОДА“

От 1 до 24 август 2023 г. Галерия „Алма матер“ е домакин на студентската изложба „СТИХИИ: Въздух и ВОДА“. В изложбата са включени творби на студентите от втори и трети курс на специалност "Изобразително изкуство" на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. д-р Бисера Вълева участва в международен пленер в Требине

Проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участва в осемнадесетия традиционен международен пленер за живопис и скулптура в гр. Требине в Босна и Херцеговина. Артфорумът се организира всяка година през юли, като за 2023г. се състоя от 17 до 24 юли. Работите, създадени по време на пленера, са за художествения фонд на общината в Требине.

Блестящо представяне на българския отбор на Международната олимпиада по химия в Швейцария

В периода 16 – 25 юли 2023 г. се проведе 55 Международна олимпиада по химия с домакин ETH, Цюрих. В състезанието участваха 325 ученици - представители на 86 страни и 8 индивидуални състезатели. Ръководители на българския отбор са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. бяха обявени на 25 юли 2023 г.

Институтът INSAIT е лидер на една от петте работни групи в инициативата на ЕС Edge AI

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за лидер на една от петте работни групи в ключова инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI).

Тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, Института за исторически изследвания към БАН и Македонския научен институт.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. бяха обявени на 18 юли 2023 г.

Представяне на проекта European Safe Online Initiative в Информационния център на Делегацията на Европейската комисия в София

На 11 юли 2023 г. в Информационния център на Делегацията на Европейската комисия в София се проведе работна среща, посветена на резултатите от международния проект „Европейска инициатива за безопасен интернет“ в България. На нея присъстваха г-н Георги Филипов, ръководител на Информационния център, и проф. Данаил Данов от Софийския университет и координатор на проекта за България.

Link Campus University бе домакин на съвместно обучение на персонала за трансформиране на преподаването с Moodle & Gamified Learning

Университетът "Линк Кампус" (Рим, Италия) наскоро беше домакин на обучаващо краткосрочно събитие за съвместно обучение на персонала, фокусирано върху трансформирането на методите на преподаване чрез използване на Moodle и игрово обучение.

Социалните партньори от ВОН-КНСБ, от Съвета на ректорите и от НПСС настояват за равнопоставеност в политиката по доходите в образованието

Социалните партньори от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), от Съвета на ректорите и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) продължават да настояват за справедливост и равнопоставеност в политиката по доходи при разпределяне на средствата в отрасъла "Образование".

Проф. Алия Масалимова и проф. Георги Чобанов бяха наградени с високи отличия на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет, проведено на 12 юли 2023 г. проф. д.ик.н. Георги Чобанов от Стопанския факултет и проф. дфн Алия Масалимова от Факултета по класически и нови филологии бяха наградени с високи отличия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев връчи на проф. Чобанов Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Проф. Масалимова бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Учени от Софийския университет участваха в ХVІ Международен конгрес за изследване на ХVІІІ в. в Рим

От 3 до 7 юли 2023 г. в Рим, Италия, се проведе ХVІ Международен конгрес за изследване на ХVІІІ в., чийто фокус беше върху влиянието на Античността върху идеите на Просвещението „Antiquity and the Shaping of the Future in the Age of Enlightenment" (16th International Congress for Eighteenth-Century Studies "Antiquity and the Shaping of the Future in the Age of Enlightenment").

Официално откриване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване и честване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Блестящо представяне на Българския национален отбор на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ

Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха младите ни биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Златният медалист Петър Жотев спечели за рекорден трети път златен медал, което се случва за първи път в историята на IBO.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. беше обявен днес.