Начало / Новини / Новини и събития

   
Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбеляза патронния си празник - 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата на Алма матер.

Студенти от Софийския университет победиха в Националното състезание за решаване на наказателноправни казуси

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха Националното състезание за решаване на наказателноправни казуси. Сили във финала на състезанието премериха двата отбора на Алма матер.

Доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 9 май 2019 г., доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Официално бе открита мултимедийната изложба „искони бѣ слово“

В деня на светите братя Кирил и Методий в Централното фоайе на Ректората тържествено бе открита изложбата „искони бѣ слово“, посветена на 1150-ата годишнина от блажената кончина на свети Кирил-Константин Философ. Тя може да бъде разгледана до 21 май 2019 г.

Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“

Отличени бяха победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас. Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално, за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев.

Факултетът по химия и фармация отбелязва 150-годишнината от създаването на Менделеевата таблица

В 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет бяха отбелязани 185 години от рождението на руския учен Дмитрий Иванович Менделеев и 150 години от създадените от него Периодичен Закон и Периодична таблица на химическите елементи.

Трета национална конференция по медийна сигурност

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет се провежда Третата национална конференция по медийна сигурност на тема: "Дигиталните медии - бизнес модели, стандарти и регулация".

В Софийския университет се проведе дискусия на тема „Европа“

Студентският клуб на политолога организира дискусия на тема: “Европа” с вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Събитието, което се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е част от поредица дискусии, които вицепрезидентът провежда със студенти. Целта на разговорите е да се чуят позициите на младите хора за развитието на европейския проект и ролята на България в него.

Международна конференция „От съвременността към модерността“

Започна двудневната международна конференция „От съвременността към модерността“. Конференцията се организира от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Френския културен институт в България, Университетската агенция на франкофонията и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 май 2019 г. ни напусна проф. д-р Владимир Андреев Трендафилов – дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии, Катедра „Англицистика и американистика“.

Поклонението ще се състои на 10 май 2019 г. от 14.00 ч. в църквата "Св. Георги".

Изложба "Приключение през Пакистан"

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата "Приключение през Пакистан" (Journey Trough Pakistan), организирана от Посолството на Ислямска Република Пакистан в България съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията се състои от картини, снимки, книги и експонати, които представят пакистанската история, култура, бит и природа пред българската аудитория.

Тридесет и пети Кирило-Методиевски четения 2019 г.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” за тридесет и пети път започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения, организирани от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година Четенията са посветени на 1150-тата годишнина от успението на св. Кирил-Константин Философ.

Седемдесет и шеста среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU)

Националното представителство на студентските съвети е домакин на най-голямото студентско събитие в страната - седемдесет и шестата среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU), което ще се проведе до 12 май 2019 г. в София. Официалното откриване бе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международен форум: „От слово към действие: разкази и репрезентации“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна тридневният международен форум „От слово към действие: разкази и репрезентации“. Организатор на събитието е Факултетът по славянски филологии към Алма матер.

Конференция „ARTIFICIAL INTELLIGENCE: INTELLIGENCE VS. ETHICS“

В Конферентната зала на Софийския университет започна конференцията по изкуствен интелект на тема: „ARTIFICIAL INTELLIGENCE: INTELLIGENCE VS. ETHICS“. Организатори на събитието са Алма матер съвместно с Института по отбрана и международна сигурност (DISI) и Военната академия “Г. С. Раковски” Партньори са и Институтът по публични политики и Асоциация „Български градове и региони“.

Доц. дпн Милена Стефанова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков удостои доц. дпн Милена Стефанова с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението е на Факултетния съвет на Философския факултет.

Кариерен форум 4.0 – „Заедно сме по-успешни“ в Стопанския факултет

За четвърта поредна година Кариерният център на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално-търговска камара организираха Форум на кариерното развитие, целта на който е да събере на едно място млади, мотивирани и добре образовани хора и работодатели, търсещи служители и стажанти.

Студенти и преподаватели от Физическия и Медицинския факултет на Софийския университет проведоха училищен скрининг на зрението

В периода 5-7 март и 10-12 април 2019 г. се проведе скрининг на зрението за учениците от ОУ „Бачо Киро“, гр. Велико Търново. Той бе планиран и подготвен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българския съюз на оптометристите и Училищното настоятелство на ОУ "Бачо Киро".

Априлски студентски четения на Историческия факултет

В Конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провеждат Априлските студентски четения на Историческия факултет на тема "Големите в историята". Темата дава възможност за участие на студенти бакалаври и магистри и докторанти – историци, етнолози, археолози, изкуствоведи и архивисти.

Отбор на Софийския университет е първенец в традиционното междууниверситетско състезание по гражданско и търговско право

На 20.04.2019 г. в гр. Бургас се проведе Деветото междууниверситетско състезание по гражданско и търговско право. Първото място в състезанието бе спечелено от отбор на Алма матер.

Проф. Йоахим Швалбах бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата на Ректората, проф. Йоахим Швалбах от Университета Хумболт в Берлин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Стопанския факултет.

Колоквиум и международна конференция по кореистика

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Международна конференция по кореистика на тема „Korean Peninsula – Traditions, Culture, Historical perspectives“. В рамките на събитието проф. Пак Чонгчхол проведе колоквиум на тема „2018 Inter-Korean Summit“.

Катедра „Астрономия“ се включи в Деня на отворените врати на Физическия факултет с програма в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

На 20 април 2019 г. се проведе Ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет. Програмата в Астрономическата обсерватория на Университета в Борисовата градина премина при традиционно силен интерес. Около хиляда гости на обсерваторията се насладиха на богатата програма.

Проведе се финалът на Факултетното състезание по решаване на наказателноправни казуси на Юридическия факултет

От 19.04.2019 г. до 21.04.2019 г. в Учебната база на Прокуратурата на Република България „Цигов чарк“, гр. Батак, се състоя финалът на Факултетното състезание по решаване на наказателноправни казуси на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организирано от катедра „Наказателноправни науки“. В него взеха участие четири отбора на факултета.

Лазаровден и Цветница в Университетската ботаническа градина - София

Университетската ботаническа градина в София отбеляза Лазаровден и Цветница с изложба на мушката, кулинарни демонстрации, детски работилници, занимания за малки и големи.

С изпити по физика и по химия и със събеседване за специалност "Графичен дизайн" приключва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2019-2020 г. на Софийския университет

В 9.00 часа в 255 аудитория в на Ректората започна конкурсният изпит по физика, за който са се записали 51 кандидати. Председател на изпитната комисия е проф. дфзн Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет.

Завърши випуск 2018 на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата 298 магистри и бакалаври от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 130 от тях имат отличен успех, а 12 са пълни отличници.

Семинар „Културно-образователни практики и международно сътрудничество”

На 13 април в Конферентната зала на Софийския университет се проведе семинар на тема „Културно-образователни практики и международно сътрудничество”. В него участваха преподаватели, докторанти и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация, Философския факултет и Факултета по класически и нови филологии на Университета.

За поредна година носител на Купата на ректора е Юридическият факултет

В „Яйцето“ се проведе тържествената церемония на закриването на ежегодния спортен турнир „За Купата на ректора“. Тази година той бе посветен на 90-годишнината спортна дейност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Партньор на събитието е Столична община. За поредна година шампион от общоуниверситетското първенство за 2019 г. е Юридическият факултет.

Конференция „Българската университетска архивистика като конкурентен образователен модел в мрежовото общество. Научни и технологични предизвикателства“

За тринадесета поредна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провеждат традиционните четения на българската университетска архивистика. Организатори са Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ съвместно с Историческия факултет на Алма матер и Държавна агенция „Архиви“.

Софийският университет е домакин на научна конференция на тема: „Билингвизъм, транснационални явления и транснационални перспективи“

В Конферентната зала в Ректората започна двудневен научен форум, организиран от Академичния кръг по сравнително литературознание. Конференцията е на тема: „Билингвизъм, транснационални явления и транснационална перспективи“.

Национална конференция "Европа и Брекзит"

Софийският университет е домакин на националната конференция "Европа и Брекзит". Организатори на събитието са Философският факултет на Алма матер, Секция "Социални теории, стратегии и прогнози“ към Института за изследване на обществата и знанието към БАН, Институтът за икономика и международни отношения и Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска.

Студенти от Софийския университет представиха културното разнообразие и пъстрия свят на Виетнам, Тайланд и Индонезия

Студентите от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет организираха двудневно събитие под надслов „Виетайиндо“, посветено на културното разнообразие, пъстрия и необятен свят на Виетнам, Тайланд и Индонезия.

Работилница за великденски яйца в Алма матер

За трета поредна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе работилница за боядисване на великденски яйца. Организатор на събитието е Катедра „Етнология“ на Историческия факултет.

Четвърта студентска конференция в Копривщица

От 12 до 14 април 2019 г. се състоя четвъртата студентска конференция в гр. Копривщица, организирана от проф. дфн Георги Каприев и доц. д-р Гергана Динева. Конференцията бе финансово подкрепена отново от Философския факултет на Софийския университет, чиито студенти и преподаватели формират почти изцяло групата на действащите лица в нея. Вече традиционно, участие взеха и представители на Пловдивския университет. Темата през тази година бе „Пустотата“.

В Софийския университет бе отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

В Конферентната зала в Ректората се провежда научна конференция, посветена на 140-годишнината от създаването на Търновската конституция. Форумът е организиран от Кръжока по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет с научен ръководител проф. Георги Близнашки.

Информационен ден "Графен и графенови наноструктури - новите материали на високите технологии"

В Лабораторния комплекс на София Тех парк се проведе Информационен ден "Графен и графенови наноструктури - новите материали на високите технологии" по проект PEGASUS от програма FET Open на „Хоризонт 2020“.

XV национално състезание по компютърни мрежи за ученици

На 13 и 14 април 2019 г. се проведе XV национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и “Сиско академията” към Алма матер.

 

Изложба на Диляна Стоименова "Ескалация"

Културният център на Софийския университет и Галерия “Алма матер” представят изложбата на Диляна Стоименова "Ескалация". Експозицията може да бъде разгледана до 24 април 2019 г. в галерията в Ректората на Софийския университет.

С изпити по история на България и по биология продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България: „Любен Каравелов – политическа и книжовна дейност“ и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век): творци и постижения“. Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 887.

Първокурсниците от новата специалност „Комуникационен мениджмънт“ на международна дискусия „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?”

Студентите от новата специалност „Комуникационен мениджмънт“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет участваха в международна публична дискусия на тема „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?”. Форумът, който се проведе на 11 април 2019 г., беше организиран от фондация „Конрад Аденауер“ и Софийския форум за сигурност с партньорството на Гьоте - Институт България.

Проф. дмн Николай Янев бе удостоен с „доктор хонорис кауза“ на Университета на Екстремадура

Дългогодишният преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет проф. дмн Николай Янев бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Университета на Екстремадура, Испания.

Трета международна конференция по Публична администрация на тема: "30 години реформи на публичното управление в Централна и Източна Европа: следващият хоризонт"

В Софийския университет започна двудневен научен форум на тема: "30 години реформи на публичното управление в Централна и Източна Европа: следващият хоризонт". Той се провежда за трети път и се организира специалност „Публична администрация“ към Философския факултет на Алма матер.

Конференция, посветена на 50-годишнината от учредяването на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“

Научният форум се проведе в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет. В рамките на събитието в Централното фоайе на Ректората бе открита изложба, посветена на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Конфедерация Швейцария.

Проф. дфн Евгения Вучева бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по класически и нови филологии заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова удостои проф. дфн Евгения Вучева с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Проф. Вучева получава отличието за цялостната си академична и научна дейност в развитието на испанистиката и лингвистиката и за приноса си към Факултета по класически и нови филологии и към Алма матер.

Проф. д-р Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Проф. д-р Даниел Вълчев беше избран от Общото събрание на Факултета, проведено на 8 април 2019 г., в конкуренция с доц. Анета Антонова, която беше два мандата заместник-декан по учебната дейност, и проф. Цветан Сивков.

Проведе се конкурс за песен на китайски език "Мелодии с аромат на роза"

На 7.04. 2019 г. в Институт „Конфуций“ към Софийския университет се проведе състезанието за песен на китайски език „Мелодии с аромат на роза“. То бе посветено на седемдесетата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.

Завърши дванадесетият випуск на магистърската програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония 52 абсолвенти на магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си. Един от тях завършва с пълен отличен успех. На церемонията бяха връчени и свидетелствата за професионална квалификация на 170 души, провели следдипломната си квалификация по право на Европейския съюз.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.