Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия към Катедра „Астрономия“: Мисията „Нови хоризонти“: до Плутон и отвъд

Зала А205, Физически факултет

На 6 юни 2024 г. от 19.30 ч. в зала А205 на Физическия факултет Николай Кънчев, завършил магистърската програма по „Астрономия и популяризация на астрономията“, ще представи действащата вече второ десетилетие космическа мисия „Нови хоризонти“, благодарение на която беше изследвана детайлно планетата джудже Плутон.

Сондата Нови Хоризонти на НАСА е едва петата, която „посещава" обекти от дълбокия космос и ще напусне пределите на Слънчевата система. В надпревара с времето, целта ѝ е да изследва наличието и състава на атмосферата и да картографира повърхността на втората по отдалеченост планета-джудже и други обекти от пояса на Кайпер.

 

В тази повече популярна и по-малко научна презентация ще проследим пътешествието на сондата Нови Хоризонти. Ще дадем отговор на въпроси като: Колко гориво и време са необходими, за да достигнем Плутон? Как се правят цветни изображения на място, където Слънцето свети 1000 пъти по-слабо? Каква рулетка ни е необходима, за да измерим радиуса на планета? Как да изследваме магнитно поле, без наличие на магнитометър? Как да не замръзнем на място с температура -220oC?

poster_Niki_2024_small

Николай Кънчев е математик по образование и автор на софтуерна документация по професия. Интересите му към астрономията и любителските наблюдения на Космоса се развиват с времето и през 2022 завършва магистърската програма „Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ. Дипломната му работа е на тема Пътешествието на „Нови Хоризонти“ до Плутон и отвъд и представлява преглед и обобщение на популярен език на мисията на NASA.

 

На 13 юни 2024 г. д-р Кольо Данков от Биологическият факултет на Софийския университет ще разкаже да метеоритите и информацията, която ни дават за зората на Слънчевата система и зараждането на живота. Космическият телескоп TESS открива и изследва екзопланети от няколко години.

Как всеки любител може да използва данните от телескопа и да допринесе за нови открития ще ни разкаже на 20 юни 2024 г. д-р Веселин Костов от NASA, SETI Institute.

Програмата на Кръжока по астрономия е достъпна тук.

1