Начало / Новини / Календар / Инфраструктурни връзки и социални разделения - Дебат от поредицата „РЕ-ТУР: Градът на фокус“

Театрална зала, Ректорат

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера, а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в политическо.

Петият разговор от серията „РЕ-ТУР: Градът на фокус“ на Културния център на Софийския университет ще разгледа как институционалните предразсъдъци се материализират в градоустройствените политики и как инфраструктурата се превръща в средство за потвърждаване, а не за преодоляване на икономическите и социални неравнопоставености. Модератор е арх. Слава Савова, а нейни събеседници на 12 юни ще бъдат:

- Гергин Борисов, общински съветник от ПП Спаси София

- арх. Емил Христов, урбанист, “Екипът на София”

- проф. Надежда Илиева, географ, НИГГГ-БАН

- Христо Панчев, координатор, Грийнпийс

„РЕ-ТУР: Градът на фокус“ е поредица на Културния център на СУ, която цели да извади разговора за архитектура и градоустройството от тесния кръг на професионалните среди и да насърчи диалога между граждани, активисти и експерти. Повече за предните й издания може да намерите тук:

„Златен век“: урбанистичен или политически проблем

Междублоковите пространства: запустелите поляни на обществения живот

Минералните бани на София

Женски пазар: обновяване или обезлюдяване