Начало / Новини / Календар / Европейска нощ на учените 2020

Онлайн на адрес: meet.google.com/xkh-hyuv-zvb

На 27 и 28 ноември 2020 г. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитието се провежда ежегодно в цяла Европа и цели науката да стане по-достъпна за широката публика. Това е форум, на който да бъдат споделени последните научни открития и тяхното влияние върху нашето ежедневие. Поради епидемията от COVID-19, тазгодишното издание ще се проведе под формата на онлайн срещи, излъчване на видео материали и дискусии с участието на учени от различни сфери.

Проект H2020-MSCA-NIGHT-2020-955283, K-TRIO 4, е финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта, а партньори на тазгодишното издание са Сдружение Форум „Наука“, Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Медицински университет – Варна, Университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас, Център по растителна и системна биология и биотехнология, Института по математика и информатика на БАН и Клуб „Млади таланти“.

Официалното откриване на Европейска нощ на учените 2020 ще се състои на 27 ноември 2020 г. от 18:00 часа. Всички желаещи ще могат да се присъединят на следния адрес: meet.google.com/xkh-hyuv-zvb

Пълната програма от виртуални събития включва Европейска историческа вечер с MOTUS и ISHA, Европейски виртуален щанд на СУ, Филми – Кабинети по любопитство, Филми – Изследователите в светлината на прожекторите, Виртуална изложба за лицата в науката, 21-во издание на „Грация и Гравитация“ – форум за поети, музиканти и физици, дискусионни клубове с акцент върху променящия се пазар на труда и европейската политика за кариера и мобилност на учените, както и много други събития, организирани от партньорите от цялата страна. В рамките на форума тази година ще се проведе и Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет. Можете да се запознаете с пълната програма на Европейска нощ на учените 2020 на следния линк: https://nauka.bg/nosht2020-programa/

Както всяка година, в тазгодишното издание също са включени поредица от събития за деца. Сред тях са забавни физични експерименти в панела „Физика за любопитковци“, Виртуална разходка из съкровищата на Музея на Софийския университет, както и конкурсите „Научните открития, които ме вдъхновяват“ и „За физиката с любов“. Победителите от тях ще бъдат обявени на специални сесии на 28 ноември като част от програмата „K-Trio за деца“.