Начало / Новини / Календар / Дискусия „Далечният Близък изток, близкият Далечен изток: българската дипломация и изтокознанието“

Аула, Ректорат

Факултетът по класически и нови филологии организира дискусия за българската дипломация и изтокознанието. Събитието се провежда по проект „Далечният Близък изток, близкият Далечен изток“, който има за цел да насърчи взаимодействието между изтоковедските катедри и специалности, развивани през последните десетилетия в Центъра за източни езици и култури, придобивайки все по-голяма тежест в науката, образованието и обществото.

Събитието е посветено на ролята, която има специализираната интердисциплинарна подготовка, придобивана в изтоковедските специалности на Факултета по класически и нови филологии, при изграждането на експертни умения, подпомагащи формирането и провеждането на българската външна политика в Близкия изток и Северна Африка, Централна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион.

Поканени са посланиците на държави, чиито езици, общества и култури се изучават в различни специалности на Факултета по класически и нови филологии – център на изтокознанието в България и региона. От името на всички посланици слово ще изнесе доайенът на дипломатическия корпус в България Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

Пленарни доклади ще представят изтъкнати български дипломати и журналисти с голям професионален опит: посланик д-р Димитър Михайлов, посланик Петко Дойков, посланик д-р Георги Панайотов, посланик д-р Ангел Орбецов, д-р Бойко Василев (БНТ).

Изказвания ще направят и други изявени дипломати, възпитаници на изтоковедските специалности във Факултета по класически и нови филологии, които понастоящем ръководят българските дипломатически мисии в различни страни от Азия, Близкия изток и Северна Африка: посланик Деян Катрачев (Кайро), посланик Славена Гергова (Тел Авив), посланик Пламен Цолов (Рабат), посланик Мариета Арабаджиева (Токио), посланик Николина Кунева (Техеран).

Събитието ще завърши с кратък студентски поздрав и коктейл с национални ястия от Близкия изток и Северна Африка, осигурени от арабските посолства в София.

Пълната програма на дискусията може да бъде видяна ТУК

poster FKNF DIPLOMACIA 05.2024@1.5x