Начало / Новини / Календар / Четвърти от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

Онлайн, Facebook

На 14 май 2021 г. от 10.15 часа ще се проведе четвъртият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма на СУ/ФМИ.

Уебинарът, който ще бъде излъчван на живо в страницата на Софийския университет във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/sofiauniversity/live/, ще бъде фокусиран върху петата глава от съдържанието на курса: Невронни мрежи.

Предвижда се представяне на основните теми от посочената част на курса и дискусия по въпроси, които участниците в уебинара задават в приложението Messenger на фейсбук по време на излъчването на живо.

Безплатният онлайн курс „Elements of AI“, създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС, стартира официално в България на 17 февруари 2021 г.

Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT.

Софийският университет е академичен партньор за реализиране на курса в България, а Българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – е партньор, отговарящ за комуникацията и реклама.

Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет предлага курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

Българската версия на курса се намира на адрес: https://elementsofai.com/bg/

Първите три от поредицата уебинари се проведоха на 26 март 2021 г., 9 април 2021 и 23 април 2021 г. и бяха посветени на първите четири глави от съдържанието: какво представлява изкуственият интелект, решаване на проблеми с изкуствен интелект, изкуственият интелект в реалния свят и машинно самообучение.