Начало / Новини / Календар / Бойко Ламбовски е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Аула, Ректорат

Известният български поет, публицист и преводач Бойко Ламбовски е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 21 май 2021 г. в 11.00 часа в Аулата на Софийския университет.

Бойко Ламбовски е роден в София през 1960 г. Завършва Френската гимназия в София и Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работил е в Съюза на българските писатели, в Централния студентски дом на културата, бил е директор на Центъра за книгата към Министерството на културата, завежда отдел „Култура“ към вестник „Сега“.

Поет, публицист и преводач от френски и руски език. Негови стихове са превеждани на сръбски, немски, английски, руски, чешки, полски, италиански и др. езици. Председател на българския ПЕН-център от 2004 г.

Лауреат е на множество награди, сред които „Владимир Башев“ (1986 г.) – за дебютна книга; „Гео Милев“ (1997 г.) – за принос в съвременното изкуство; „Дървената роза“ – за книгата му „Ален декаданс“; Награда на Съюза на българските писатели за публицистика – за книгата „Глупак в подлеза на света“ – 2008 г.