Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Иван Цанков, FCCA – Изпълнителен директор на AES Bulgaria, с гост-лекция за проектното финансиране в енергетиката

   

11.05.2018

На 11 май гост-лектор в Стопанския факултет беше Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И Ес България. Лекцията е част от програмата на дисциплината „Мениджмънт на енергийни и ютилити компании“, част от учебния план на магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“.

 

Иван Цанков, Изпълнителен директор, AES Bulgaria

 

Темата на гост-лекцията беше „Проектно финансиране и дългосрочни договори в енергетиката“. В нея г-н Цанков представи етапите на проектното финансиране в енергетиката, ролята на всички заинтересовани страни в процеса, както и структурата на проектното финансиране за най-голямата частна енергийна инвестиция в България – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ („Марица Изток 1“).

Иван Цанков се присъединява към проекта "Марица Изток 1" през 2006 г. През 2007 г. е назначен за главен финансов директор, а в последствие през 2013 г. за главен търговски директор на компанията. От 1 юни 2017 г. е Изпълнителен директор на Ей И Ес България.Има солиден финансов и управленски опит в Петрол холдинг, Артур Андерсен и Делойт.

Иван Цанков завършва УНСС и прави последваща квалификация в „Дарден бизнес скул“, университета на Вирджиния, САЩ. Член е на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, Великобритания (ACCA).