Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Завърши випуск 2018 г. на Стопанския факултет

   

23.05.2019

 

zav_rshi_vipusk_2018_g_na_stopanskiya_fakultet_medium200x200

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени дипломите на 14 бакалаври от българо-френската програма по икономика и администрация и управление и на 168 магистри от Стопанския факултет на Софийския университет. Осем от абсолвентите са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски , който приветства абсолвентите, техните родители и гости. Обръщайки се към най-младите си колеги, той заяви, че получавайки днес дипломите си, те стъпват в един малък, но много елитен клуб – Клуба на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет. В приветствието си доц. Седларски обърна внимание, че 30 години след неговото създаване факултетът е водещ, защото в основата на съществуването му стои идеята за предлагане на образование, възможно най-близко до това, което се предлага на запад, в утвърдените университети, в различните икономики. Деканът акцентира и върху модерното и практично образование във факултета, както и на силното присъствие на бизнеса в учебните часовете. Той подчерта, че така студентите знаят, че това, което учат, не е субективно избрано от някой доцент или професор, а точно това, което бизнесът иска от тях и което могат да приложат на практика. Не по-малко важно е, че още от студентската скамейка бъдещите специалисти могат да бъдат избрани от различни компании.

 

Доц. Седларски подчерта още, че факултетът е не само най-доброто място за учене на икономика и бизнес, но и място, където се създават тенденции в отделни сфери на обществото, където се дава пример за обучителна среда, съдържание на програмите. В тази връзка той припомни, че преди месец Стопанският факултет инициира в рамките на Софийския университет заедно с голяма компания за изнесени бизнес процеси, националната кампания „Успехът е в България. Твоето бъдеще е тук“. По думите на декана, стойността на образованието в България в комбинация с кариера става все по-желана възможност за младите хора. А бизнесът цени все по-високо образованието, което те получават тук. „Вашата диплома, както заявява и българският бизнес все по-ясно, има все по-голяма стойност в очите на обществото“, каза още доц. Седларски.

10

Доц. Седларски заяви, че от абсолвентите се очаква да бъдат на вълната на градивната промяна и им пожела винаги да бъдат на върха на тази вълна. Накрая, по традиция, деканът на Стопанския факултет завърши словото си с любим цитат от един от най-влиятелните икономисти Джон Мейнард: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временните настроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята като политик“. Доц. Седларски заяви, че такива са днешните абсолвенти на Стопанския факултет и им пожела много попътен вятър и успех.

3

В своя поздрав заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев заяви, че за него е част да поздрави завършващите. Той се обърна към тях и изказа предположението си, че мнозина от тях взимат дипломата си с облекчение, че най-сетне са завършили и приключват с изпитите: „Ако обаче след време, поглеждайки се във вас самите и в пътя, който ви предстои да извървите и който отчасти вече ще сте извървели, си спомните за Софийския университет, ние ще сме си свършили работата. Защото освен възпитаници на Стопанския факултет, вие сте посланици на Софийския университет навсякъде – както в България, така и по света“.

11

Заместник-ректорът допълни, че професионалният път е съпътстван от непрекъснато дирене, от поставяне под съмнение на редица въпроси. „Тази чувствителност трябва да бъде част от вашия бъдещ път“, каза още доц. Вълчев и допълни, че всеки професионалист трябва да запомни три важни неща. Първото е, че трябва да отвори и развива собствените си сетива. Ако успее да направи това, ще изпълни и второто необходимо условие – да развива ума си. Доц. Вълчев допълни, че това е една непрестанна грижа на хората, които действително искат да бъдат успешни. Третото, което съпътства всеки истински професионален път, е да не се щади сърцето. Независимо с каква работа се занимавате, каза доц. Вълчев, вършете я от сърце и отправи апел към абсолвентите да се раздават докрай, защото в основата на истинския професионален път стои всеотдайността.

7

В края на приветствието си доц. Вълчев пожела на абсолвентите на добър час и никога да не забравят откъде са тръгнали и обяви випуск 2018 г. на Стопанския университет за завършил.

12

Оливие Кашлер, университетски, научен и културен аташе в посолството на Франция, също отправи своя поздрав към завършващите и заяви, че френскоезичната програма по управление и икономика в Софийския университет е от голяма гордост на френско-българското университетско и научно сътрудничество в България с участието на Френския институт в България. Той представи накратко историята на създаването и развитието на програмата и припомни, че истинският й разцвет започва през 2009 г. с пристигането на френски преподаватели от Университета в Лил, които са имали възможност пряко да преподават на студентите дисциплините си на френски език.

14

Г-н Кашлер припомни, че през 2018 г. благодарение на изключителната работа на доц. Соня Георгиева беше подписано споразумението за двойна диплома с Университета в Лил, което дава възможност и на френските студенти да идват тук и да прекарват известно време, за да слушат и да се обучават в българския университет. „Можем само да ви приветстваме за изключително високото ниво на компетентност, което е необходимо и което вие сте постигнали, завършвайки това образование. Ние знаем, че критериите за допускане до програмата са изключително високи. Те изискват както владеене на френски език, така и високо владеене на математиката“, каза още той и допълни, че завършилите програмата имат изключително добра кариера.

15

В приветствието си Оливие Кашлер акцентира и на връзката между обучението и научно-изследователската работа. Той заяви, че научно-изследователската дейност дава смисъл на обучението и позволява да се поддържа високо ниво на преподавателска дейност. Той поздрави всички с получаването на дипломите и им пожела на добър час.

16

Деканът на факултета по икономически науки в университета в Лил проф. Лоран Кордоние поздрави присъстващите с успешното завършване от името на академичната общност на факултета. Той отбеляза, че студентите, които се дипломират тази година, са част от първия випуск на Университета в Лил, най-големият френскоезичен университет в света, който на 1 януари 2019 г. е създаден след обединението на трите университета в град Лил. Проф. Лоран Кордоние отбеляза, че във Франция няма подобна традиция за връчване на дипломите, но с колегите му смятат, че този момент заслужава да бъде тържествен и има нужда от подобаваща церемониалност.

8

По думите му, в този момент всички могат да се поздравят за добре свършената работа и да си дадат сметка, че успехът зависи от тясното сътрудничество на всички участници в това общо дело. Той поздрави студентите за сериозната им работа, за да достигнат нивото на компетентност, което изисква двойната диплома и владеенето на френски като втори език. Отправи поздравления и административния персонал, работил неуморно, както и към ръководните екипи от двата университета.

26_1

Проф. Кордоние подчерта изключително важната роля на доц. Теодор Седларски, който от самото начало на мандата си като декан подкрепя развитието на френскоезичната програма. Той не пропусна да отправи своя поздрав и към родителите на абсолвентите, които са ги подкрепяли и изживявали емоционално техния път. Той изрази своята признателност и на доц. Соня Георгиева от Стопанския факултет – отдадена на това партньорство, и й благодари за цялата енергия и успешната съвместна работа.

В края на изказването си проф. Лоран Кордоние отбеляза, че това събитие е доказателство, че Европа е все още жизнена, а всички те са живото доказателство, че в Европа можем да правим много добри неща заедно и всичко започва с общото обучение и образование. „Учим се да се опознаваме не само чрез туризма, а като споделяме моменти от нашето обучение, като работим заедно, като се храним на една маса, като ставаме добри познати и добри приятели“,каза в заключение проф. Лоран Кордоние.

17

Доц. Ралица Ганева , заместник-председател на Алумни клуба на Стопанския факултет, също поздрави по-младите си колеги и припомни своето завършване и своя път в кариерата. Обещанията за успех се сбъднаха, каза тя, но не толкова бързо, колкото очаквахме.

„Днес с пълна увереност мога да споделя с вас, че завършващите Стопанския факултет са сред най-добрите сред успешно реализиралите се и то не само в България“, каза тя и представи пред абсолвентите трите малки тайни на успеха, които заедно с колегите й от Алумни клуба са научили по своя път, първата от които гласи: „Обединението прави силата“. Доц. Ганева заяви, че им е било необходимо време, за да осъзнаят смисъла на тези думи и да разберат колко е важно да се обединят и през 2004 г. са учредили първия Алумни клуб в България, в който днес са се включили над 3 000 възпитаници. Тя се обърна към абсолвентите, като заяви, че тепърва ще се опознават и ще имат нужда за подкрепа един от друг, а паролата е лесна и неразбиваема – Софийски университет, Стопански факултет.

2

Втората тайна е, че провалите и разочарованията са необходимо условие за успех, а третата - да не се страхуват от лош късмет. „Останете заедно! Не се страхувайте от провали и разочарования и един ден ще сбъднете мечтите си“, каза накрая доц. Ганева.

18

 

Поздрав към своите колеги поднесоха Изабела Таскова, представител на отличниците, завършили магистърска степен, и Венцислава Божилова, представител на дипломантите на бакалавърската програма съвместно с Университета в Лил.

19

 

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

 

3

 

23

 

25_1