Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Завърши първата ESG Академия, организирана от Стопанския факултет на Софийски университет и ОББ

   

05.07.2022

 

Служители и партньори на ОББ получиха сертификати за успешно завършено обучение в първото издание на „КВС България – ESG Академия“, сертификационна програма за специалисти по устойчиво управление, организирана в партньорство със Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Участниците получиха своите сертификати от доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет и гл. ас. д-р Марина Стефанова, директор на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“. На събитието присъстваха още Питър Рубен, кънтри мениджър на КВС Груп в България и главен изпълнителен директор на ОББ, и Теодор Маринов, лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп.

imgonline-com-ua-CompressToSize-xFzlC6rGde26UY

В Академията бяха включени следните основни модули:

  • ESG управление и отчетност;
  • Екологичен стълб на устойчивост;
  • Eнергийна и климатична политика;
  • Устойчиви финанси;
  • Адаптация и устойчивост към климата.

„Темата за устойчивото развитие е ключова за Стопанския факултет и за Университета. Съвместните ни учебни програми, създадени в партньорство с лидери като KBC България, го доказват. Благодаря на г-н Маринов и на г-н Рубен за възможността да покажем, че академията и бизнесът могат да водят заедно обществото напред в този процес. Ангажиментът ни като университет за постигането на Глобалните цели се реализира чрез научни изследвания, ново учебно съдържание, редица партньорства с бизнес и институции и активно участие в професионалните дискусии по темата в България и навън“, коментира доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на Софийски университет.

„Днес повече от всякога финансовият сектор има възможност да подпомогне реалния бизнес в постигане на целите на Парижкото споразумение и да премине към въглеродно неутрален и кръгов модел на работа. В тази връзка инвестицията в знание и разбиране на социалните, екологичните и управленските (ESG) аспекти на стопанските дейности е изключително важна и навременна инвестиция. Вярвам, че с успешния край на пилотното издание на KBC ESG академия ние даваме ясен знак, че както отговорността към обществото и околната среда, така и търсенето на продуктови/процесни иновации и успешни икономически решения е ключов приоритет за ръководствата на ОББ и Стопански факултет“, допълни гл. ас. д-р Марина Стефанова, директор на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“.

„Като водеща банково-застрахователна група в България съзнаваме предизвикателствата, пред които светът е изправен. От нас се очаква да задаваме тона и да помагаме на нашите клиенти в техния собствен път към устойчиво бъдеще. Но управлението на този преход е сложно предизвикателство и съм щастлив, че имаме възможността да развиваме знания и умения в сферата на устойчивото управление, благодарение на проекти като тази Академия“, каза Питър Рубен, кънтри мениджър на КВС Груп в България и главен изпълнителен директор на ОББ.

„ОББ инвестира дългосрочно в концепцията за екологично, социално и корпоративно управление и припознава добавената стойност от повишаване на осведомеността по темата“, заяви Теодор Маринов, лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп.