Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Заедно правим повече: Стопанският факултет на СУ „Климент Охридски“ и фондация „Инициатива за финансова грамотност“ ще си партнират в сферата на икономическата грамотност

   

12.01.2015

 

„Финансово грамотният човек е полезен не само за себе си, но е в основата на икономическия просперитет на обществото“ . Водени от тази споделена позиция, Стопански факултет на СУ „Климент Охридски“ и фондация „Инициатива за финансова грамотност“ се споразумяха да си партнират в дейности, насочени към повишаване на нивото на финансовата и икономическа компетентност на младите хора и други обществени групи.

 

Finansova-Gramotnost3

 

„Стопанският факултет е естествен участник в полето на икономическата и финансовата грамотност“ – заяви доц.д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет – „От една страна, академичният ни капацитет несъмнено ще спомогне при разработването на качествени образователни проекти и продукти. Искаме също да предложим на нашите студенти практически знания, които да им помогнат за още по-пълноценната им житейска реализация. Но има и друг аспект – нашият стремеж е, чрез това партньорство, да стигнем до по-широки групи от обществото, защото, вярваме, че споделеното знание ще допринесе за общественото благополучие.“

 

Изследване по проект „БГ Карта на финансовата грамотност“ показа, че незначителна част висшите учебни заведения провеждат активности в сферата на финансовата грамотност.

 

„Тази ситуация трябва и е на път да се промени“ – смята Росица Вартоник, директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Тя е убедена, че пътят към ефективната, мащабна и устойчива образователна интервенция минава през ангажираността на всички заинтересовани страни. „Вярваме, че парньорството с водеща академична институция като Стопанския факултет ще спомогне за аще по-адекватното адресиране на въпроса за финансовата грамотноста с всички произтичащи от това ползи за обществото“.

 

Сред предстоящите инициативи на Стопанският факултет на СУ и фондацията са публични срещи и открити уроци, с които ще се отбележи Глобалната седмица на парите през март 2016 г. Международното събитие се организира ежегодно от CYFI (Child and Youth Finance International) и се провежда в над 80 страни.