Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Успешно завърши Лятното училище по изследователски методи

   

12.09.2022

 

Тазгодишното издание на традиционното лятно училище за докторанти и напреднали магистри се проведе за осма поредна година. Организатори са Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Факултетът за германско инженерно обучение и индустриален мениджмънт на Технически университет – София и Университетът за национално и световно стопанство. Преподавателите, отговарящи за организацията са доц. Ангел Марчев, мл. доц. Калоян Харалампиев, доц. Александър Ефремов и доц. Боряна Богданова. Лектори бяха професори от 4 университета от САЩ и България, както и редица изследователи от водещи високотехнологични компании.

imgonline-com-ua-CompressToSize-OrrPCWPSMApKY2

В учебните занятия се включиха общо 20 участника от 4 различни български университета. Обучението се проведе интензивно в 10 поредни дни в периода 26 август – 4 септември със занятия в сферата на фундаменталните области на теория на системите и кибернетика, теория на вероятностите, статистика, машинно самообучение. Проведоха се и работилници по съвременни приложения на алгоритми за моделиране на комплексни системи.

imgonline-com-ua-CompressToSize-5TZbExt1QkWfl

Като част от обучението, студентите решиха три актуални казуса за анализ и моделиране на комплексни системи и, както и предходни години, Лятното училище завърши с техните презентации и дискусии по решенията им. Петнадесет от участниците покриха успешно и изискванията за получаване на сертификат, а за четирима от тях това бе и едновременно успешно положен докторантски изпит от индивидуалния им учебен план.

Организаторите изказват специални благодарности на партньорите от Уникредит Булбанк, Lendivo и TheEdge за оказаната подкрепа и споделен опит, както и на любезните домакини от Бачковския манастир.