Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Световна купа по предприемачество 2022

   

17.08.2022

 

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ продължава да подкрепя и е важен елемент от предприемаческата екосистема в България. За втора поредна година факултетът организира националната селекция за Световната купа по предприемачество.

Slider_Image_GEN_HQ_1-e1654085934771

Световната купа по предприемачество е глобално състезание на предприемачи от 200 страни, които се борят за награди на стойност над 1 милион долара, получават обучение, менторска подкрепа и възможности за финансиране от различни национални и глобални партньори. Състезанието се провежда за четвърта поредна година.

Право да кандидатстват имат фирми, които са регистрирани след 1 декември 2015 г. у нас или екипи, които планират основаването на фирма в България. Състезанието се провежда в три категории: Идейна фаза, Ранна фаза и Фаза на растеж. Вижте детайлните правила на състезанието тук. Крайният срок за кандидатстване е 31 Август 2022 г. България ще направи предварителна селекция и ще номинира най-добрите предприемачи за участие във финалите през ноември 2022 г. в Саудитска Арабия.

Организирането на националната селекция за Световната купа по предприемачество е естествена кулминация на различните състезания по предприемачество, които Стопански факултет съорганизира с партньорите си до юли месец 2022 г. – Хакатона „From Zero to Fintech” през месец март 2022 г. и „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“ в партньорство с Фонда на фондовете, както и подкрепящата дейност за млади предприемачи по програмата „Еразъм за млади предприемачи“.

1_large

Национално жури за Световната купа по предприемачество 2022 (по азбучен ред):

 • Васил Терзиев, Управляващ партньор, Илевън България
 • Венета Андонова, Декан, Училище по мениджмънт, Университет де лос Андес, Колумбия
 • Георги Пенев, Директор, Българска Финтех Асоциация
 • Десислава Йорданова, професор, ръководител на Магистърска програма "Бизнес администрация - управление и предприемачество", Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски"
 • Жанет Найденова, Председател на управителния съвет, Българска е-комерс асоциация
 • Ирена Младенова, Заместник-министър на икономиката и главен асистент, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“
 • Искрен Кръстев, основател и председател на управителния съвет, Глобален предприемачески мониторинг България
 • Кирил Величков, Директор „Европейски проекти и финансови институции“, ОББ
 • Мартин Гиков, Изпълнителен директор и председател на съвета на директорите, Фонд мениджър на финансови инструменти в България
 • Момчил Василев, Управляващ директор, Ендевър
 • Натанаил Стефанов, Заместник-председател на управителния съвет на София Тех Парк и член на управителния съвет на Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност
 • Теодора Георгиева, Председател на Националното жури за наградите за Иновативно предприятие на годината на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, EEN и Президента на Република България
 • Теодор Атанасов, доцент в Стопански факултет, Ръководител на Магистърска програма по Бизнес администрация – Развитие на човешките ресурси (с преподаване на английски език)
 • Тодор Ялъмов, Заместник-декан по Научноизследователска дейност, иновации и проекти на Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“
 • Цветан Давидков, Професор в Стопански факултет и Ръководител на Университетския център по предприемачество и управление на проекти в СУ „Св. Климент Охридски“

Желаещите да кандидатстват за Световната купа по предприемачество може да се възползват от менторските услуги на Високотехнологичният бизнес център на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ и от e-Success Studio-то, изградено в партньорство с Фондация e-Commerce Success и Българската е-комерс асоциация. В студиото можете да запишете безплатно вашият клип, с който да бъдете по-конкурентни в представянето си.

За допълнителна информация можете да търсите доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник декан по Научноизследователската дейност, иновациите и проектите в Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“.