Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Студентите по „Отговорно и устойчиво управление“ в Стопански факултет получиха дарение на 150 книги за устойчив бизнес от „Девин“

   

07.03.2024

 

„Девин“ ЕАД дари 150 екземпляра от книгата „Наръчникът на B Corp компаниите“ по повод дипломирането на втория випуск, завършващ магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ на Стопанския факултет. Дарението е част от дългосрочното сътрудничество между двете организации.

Магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ цели да подготви изцяло ново направление специалисти по устойчиво развитие, корпоративна социална отговорност и техните проявления за българската политика и администрация, индустрия и граждански сектор. „Наръчникът на B Corp компаниите“ би послужил за вдъхновение на студентите в устойчивите практики, за да поемат по пътя на B Corp™ и да станат двигатели на иновации в устойчивото и отговорно предприемачество.

Untitled design (3)

Като най-прогресивен и утвърден международен стандарт B Corp™ създава условия за нов модел дружества, които работят в обществена полза. Радвам се, че в Стопански факултет студентите изучават този стандарт през примера на „Девин“ и други сертифицирани местни компании. Първото издание на Наръчника на български език ще им помогне да популяризират ценностите и принципите, заложени в него, както измежду своите служители, така и по веригите за доставки към по-малките и локални партньори. Общността на B Corp™ расте и поздравявам „Девин“ за подадената ръка и споделения опит към всяка новоприсъединяваща се фирма“, коментира доц. д-р Марина Стефанова, ръководител на магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“.

Издадохме български превод на „Наръчникът на B Corp компаниите“, защото все повече компании в България следват пътя на устойчив бизнес, който се трансформира в сила за добро“, посочи Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ на „Девин“. „В книгата младите специалисти ще открият отговори на много въпроси – не само каква е философията на B Corp, но и каква е ползата от този тип корпорация за потребителите, обществото и служителите; как даден бизнес може да оцени своето въздействие върху екологията, общността, управлението и как да се подготви за предстоящо сертифициране“, допълни тя.

От 2022 г. „Девин“ ЕАД е сред първите български компании, носители на престижния сертификат Benefit Corporation, който отличава бизнеси, отговарящи на най-високите социални и екологични стандарти и с ангажимент за положително въздействие върху обществото. Като член на общността B Corp™ „Девин“ се ангажира с мисията да популяризира принципите ѝ, затова предприе превода и издаването на ценния наръчник.

B Corp™ (от Benefit Corporation – корпорация от полза) е международно движение, обединяващо над 6 хиляди компании от цял свят, които споделят едни и същи ценности и работят заедно, за да оказват положително и значимо въздействие върху света около тях. Сертифицираните B Corp™ компании са бизнеси от ново поколение, които балансират между своята обществена мисия и печалбите си. За да се сдобие със сертификат B Corp™, дадена компания трябва да достигне изключително високи стандарти за социални и екологични дейности. В същото време тя трябва да промени структурата си на управление, за да бъде отговорна пред всички заинтересовани страни и да демонстрира възможно най-голяма прозрачност.