Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Студенти от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с отлично представяне на Националната студентска олимпиада по математика

   

16.05.2023

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

5

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

В състезанието участваха 92 студенти от 14 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в зависимост от професионалното им направление. В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на СУ се представиха отлично. Отборът на Стопанския факултет зае второ място в отборното класиране, а Софийският университет е втори и в класирането по висши училища. Студентите от Стопанския факултет завоюваха 1 златен и 3 сребърни медала, и 1 бронзов медал. Златен медал взе Бояна Христова; сребърни медали получиха Катя Николова, Николай Найденов и Славена Дудренова, с бронз беше отличена Ладелаида Лагадова.

6

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев, проф. Гено Николов и ас. Вая Ракидзи от Факултета по математика и информатика.

Официалното класиране на НСОМ’2023 можете да видите тук.

Цялата статия можете да откриете в сайта на Софийски университет.