Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет задълбочава сътрудничеството си с университети и бизнеса в Иракския автономен регион Кюрдистан

   

26.05.2023

 

За втори път през тази година заместник-деканът по научноизследователската дейност, иновациите и проектите на Стопански факултет доц. д-р Тодор Ялъмов и доц. д-р Иван Ангелов, директор на магистърската програма по Стратегическо управление, посетиха гр. Ербил. Това стана в периода 22-23 май. Посещенията и развиването на партньорствата с двата най-престижни частни университета в Кюрдистан – Tishk International University (TIU) и Knowledge University, както и срещите с регионалната власт и бизнеса се осъществяват с активното съдействие на МКРТНИ ООД (Международна компания за развитие на недвижими имоти и туризъм) със собственик и изпълнителен директор Анастас Терзобалиев, експерт по арабските страни и алумни на Стопански факултет.

Председател на съвета на настоятелите на TIU е проф. д-р Идрис Салих, бивш министър на труда и социалните въпроси на Ирак (2005-2006). Проф. Салих е бил многократно министър с различни ресори в регионалното правителство на Кюрдистан в периода 1992 – 2009 г. Бил е образователен министър, както и в секторите - Транспорт и комуникации, Индустрия и енергетика, Общините и туризма.

Picture12

На снимката от ляво надясно: Анастас Терзобалиев, проф. д-р Абдул Самад Салахудин Ахмад, доц. д-р Тодор Ялъмов; проф. д-р Идрис Салих; проф. д-р Осман Нури Арас

На тържествена церемония ректорът на TIU - проф. Абдул Самад Салахудин Ахмад подписа споразумението за сътрудничество, одобрено от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Анастас Герджиков, което полага основите за сътрудничество и с други факултети на Софийския университет.

Двата университета се договориха да започнат усилено да работят в обмяна на програми, студенти, гост-лекции, конференции и проекти, с които да затвърдят отношенията си. Представителите на TIU проявиха специален интерес към опита на Стопанския факултет в сътрудничеството с бизнеса.

picture23_reference

На снимката от ляво надясно: доц. д-р Иван Ангелов, доц. д-р Тодор Ялъмов, Майкъл Ялда, Анастас Терзобалиев, Михаил Аргатски (в офиса на представителството на ХТПП в гр. Ербил).

На всички срещи присъства и г-н Майкъл Ялда, представител на Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) в гр. Ербил и съсобственик на известния ресторант TAVGA (основан в края на 70-те години на миналия век) в християнския квартал Анкава. В програмата на делегацията беше включено и посещение на Международното строително изложение. Местният бизнес възприема България като изключително привлекателна за развиване на икономическите и културните отношения и като престижна образователна дестинация, ценена от поколения.

Делегацията от България се срещна с министъра на търговията и индустрията в Ербил г-н Камал Муслим. Г-н Анастас Терзобалиев предаде на министъра писмо от председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) г-н Цветан Симеонов, адресирано до Н.П., г-н Нечирван Барзани, президент на Иракски автономен регион Кюрдистан. Г-н Симеонов отбелязва в своето писмо, че преди седмица на посещение в София е била делегация от Ербилската търговско-промишлена палата и се подписа меморандум за сътрудничество между двете палати. Предстои делегация от БТПП, водена от г-н Симеонов и председателя на ХТПП г-н Янчо Янев да посети гр. Ербил заедно с български частни и държавни компании.

Picture34

На снимката от ляво надясно: доц. д-р Иван Ангелов, доц. д-р Тодор Ялъмов, Майкъл Ялда, Камал Муслим, Анастас Терзобалиев, проф. д-р Идрис Салих

Българската делегация бе поканена на среща с ръководството на политическия кабинет на президента на региона Н.П. Нечирван Барзани – г-н Фаузи Харири, началник на кабинета и старши съветник Фалах Мустафа Бакир. Бяха обсъдени сфери от взаимен интерес и необходимостта от откриване на консулска служба, която да подпомогне образователния, научен и бизнес обмен между Ирак и България. В момента гражданите на Ирак, които искат да получат визи за България ги получават от консулството ни в Турция, което затруднява кандидат-студентите, интересуващи се да продължат образованието си в България, както и предприемачите, които искат да развиват бизнес с България.

Picture45

На снимката от ляво надясно: Анастас Терзобалиев, проф. д-р Идрис Салих, Фаузи Харири, доц. д-р Тодор Ялъмов, Фалах Мустафа Бакир, доц. д-р Иван Ангелов

Сред останалите срещи, които проведоха доц. Ялъмов и доц. Ангелов, трябва да се отбележат тези с г-н Станислав Ноков, ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси на България в Ирак, както и с влиятелната медия Rudaw Media Network. Бяха обсъдени възможностите за привличане на преподаватели от Софийски университет да коментират различни актуални теми в медията, както и потенциални публикации и стажове на студенти в Rudaw.