Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет към СУ и БФА организират Финтех хакатона “From Zero To Fintech” на 19-27 Март 2022 г.

   

04.03.2022

 

Българската финтех асоциация (БФА) и Стопанският факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подкрепени от Paysafe, организират Финтех хакатона “From Zero To Fintech”. Хакатонът е своеобразна следващата стъпка на Магистърската програма „Финанси, инвестиции и финтех“. Събитието ще се проведе между 19 и 27 март и е отворено за настоящи и завършили студенти, както и професионалисти с интерес в сферата на дигиталните финанси.

Хакатонът ще е изцяло на английски и ще предостави на записалите се серия от семинари, водени от едни от най-изявените експерти в маркетинга, продажбите, правото и регулациите, както и в инвестирането във Финтех решения в България и Европа. Участниците ще имат възможност да разработват нови финтех бизнес планове за дигитални финансови услуги и продукти, да тестват свои приложения с отворени ‘dummy data’, предоставени чрез API от Iris Solutions PSD2 HUB или да разрешават Финтех бизнес проблеми от реалния живот.

138323179_420394096042857_5628157448941854055_n

Всички разработени идеи ще бъдат оценявани, а най-добрите ще получат награди, за да могат по-лесно да бъдат реализирани на пазара. По време на оценяването на 27 март ще се проведе 3-часова Финтех конференция, където Финтех експерти от България и ЕС ще обсъждат теми относно бъдещето на дигиталните финанси. „From Zero to Fintech“ е подкрепен от Техническия университет – София, Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Telerik Academy, SoftUni, Data Science Society Bulgaria и Coding Girls – Bulgaria.

  • Записването е напълно безплатно тук

Хакатонът „From Zero To Fintech“ ще се проведе виртуално, а началото ще бъде дадено в събота, 19 март. На откриването на събитието ще присъстват представители на публичния и частния сектор в България и Европа, между които Министерството на финансите, Европейската комисия, Софийския университет и др., които ще имат възможност да разкажат за работата си в посока стимулиране на развитието на дигитални финансови решения.

Образователната част на хакатона ще се проведе в събота, 19 март, когато в рамките на седем семинара през целия ден участниците ще се срещнат с едни от най-изявените имена в сферата на Финтех. Аудиторията ще премине през теми като изготвяне на бизнес план/pitch deck, рекламиране на Финтех решения и представяне на Финтех проекти пред инвеститори. Специалист в сферата на продажбите на Финтех решения ще разкрие спецификите при реализиране на финтех продукти и услуги на пазара. Юрист ще разкаже накратко кои са основните регулации в сектора и ще хвърли повече светлина около законодателството в Европа и България. Представител на Комисията по финансов надзор ще разкаже за Иновационния хъб в небанковия сектор и как той работи в страната. Доказани професионалисти в сферата на дигиталните технологии ще споделят най-новото около развитието на технологии като блокчейн, cloud computing и други силно разпространени технологични тенденции във Финтех сектора.

ezgif.com-gif-maker

След като на участниците бъдат предоставени нужните знания и инструменти за разработване на Финтех бизнес идеи, те ще имат на разположение 6 дни, от 20 до 25 март, за да разработят своите отборни проекти. Отборите ще имат възможност да се допитват до ментори, специалисти в сферата на техния проект. В рамките на 20-минутни виртуални разговори, в удобно време за отборите и ментора, през седмицата отборите ще могат да доразвият идеята си с помощта на едни от най-изявените лица от българския Финтех свят. Събота, 26 март, е отредена на изготвяне на 3-минутни видеа на всеки отбор. В тях те ще трябва да приложат на практика всичко научено през седмица и покажат най-доброто пред компетентно жури.

Финалът на Финтех хакатона ще се състои на 27 март, когато всички идеи ще бъдат представени. Жури, съставено от специалисти и доказани професионалисти както от публичния, така и частния сектор от България, Силициевата долина и Близкия Изток, ще оценява и анализира представеното. По време на оценяването на бизнес идеите, организаторите ще проведат 3-часова Финтех конференция с физическо присъствие на говорителите в студио, която ще бъде излъчвана на живо. Темите на събитието са свързани с бъдещето на Финтех, последните тенденция в сектора и влиянието на Брекзит, COVID-19 и войната в Украйна върху развитието му. Участници в конференцията ще са доказани специалисти с изявено мнение по темите. Измежду участниците ще са партньорите на събитието Mastercard, Nexo, StickCredit, и др.

В края на деня журито ще излъчи най-добрите 3 идеи. Победителите ще получат награди във формата на услуги, които да спомогнат за реализирането на бизнес идеите на пазара. Цялата програма по часове и повече информация за Финтех хакатона може да намерите на www.fromzerotofintech.com.