Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Софийският университет със своя Стопански факултет се присъединява към Global Business School Network

   

25.03.2024

 

СУ „Св. Климент Охридски”, чрез своя Стопански факултет, е приет в Global Business School Network (GBSN). На 15 март Стопанският факултет получи официалната покана да стане част от GBSN общността – престижна мрежа от над 150 водещи бизнес училища от 58 държави, ангажирани с мисията да въздействат върху устойчивото развитие в световен мащаб чрез образование, научни изследвания и ангажираност на общността.

GBSN

„Мисията на GBSN е да подобри достъпа до качествено, местно и адекватно образование по мениджмънт и предприемачество за развиващия се свят. Вярваме, че бизнес и управленските умения са важни двигатели на икономическото и социално развитие. И като свързваме бизнес училищата помежду си и с други организации в различните сектори, можем да улесним колективните действия за изграждане на по-приобщаващи и устойчиви общности. От нашия разговор стана ясно, че нашата работа е в съответствие с визията на Стопанския факултет за „обучаване на най-ярките умове и подготовката им за лидери на бизнеса, обществените институции и общности“, както е формулирано в неговия стратегически план“, отбелязва в писмото-покана главният изпълнителен директор на GBSN д-р Дан ЛеКлер. „Имаме интерес да надграждаме интересите и опита на Стопанския факултет в широк спектър от области, включително енергетика, финанси и финтех, както и развитие на предприемачеството. Оценяваме възможността да се възползваме от цялостния ви международен опит в Европа и извън нея, особено когато става дума за икономическа трансформация”.

„Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски” е не само водещото българско бизнес училище, но и първото международно акредитирано висше училище по бизнес в България – от AMBA. Ние сме за момента и единственият член на мрежата на AACSB и първото бизнес училище, присъединило се към GBSN. Стопанският факултет също така членува в инициативата PRME и в Глобалния договор на ООН, както и в регионални европейски мрежи за бизнес образование. Нашите международни партньори за акредитация и сертифициране включват ACCA, ICAEW, CFA Institute и Международната агенция за атомна енергия, а в нашата мрежа от корпоративни и институционални партньори са водещи публични, неправителствени и бизнес организации. Това ново членство ще ни позволи да реализираме пълния потенциал на нашия международен обхват, в синхрон с мисията на GBSN и с партньорството на всички членове на тази мрежа,“ заяви доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.